Aktualno

Slikarska razstava Damjana Kovača in fotografska razstava mladih umetnikov iz Reke

V četrtek, 15. septembra 2011, smo v okviru galerijske dejavnosti odprli razstavo slikarja Damjana Kovača, ki je študent Akademije za likovno umetnost in oblikovanje na Reki.

Damjan Kovač je bil rojen 05.09.1982 v Postojni. Odraščal je in živi v Prezidu, vasici v Gorskem Kotarju na hrvaško-slovenski meji, kjer je hodil tudi v osnovno šolo „Ivan Janeš”. Prvi letnik srednješolske izobrazbe je dokončal v Čabru, v SŠ „Vladimir Nazor”, vendar se je kasneje prepisal na elektrotehnično šolo na Reki. Po zaključku srednje šole je odslužil vojaški rok. Po nekaj letih potepanja se je obudila strast do umetnosti. Od leta 2004 dalje se aktivno ukvarja s slikarstvom in kiparstvom. Je študent Akademije za likovno umetnost in oblikovanje na Reki. Imel je večje število samostojnih in skupinskih umetniških razstav na Hrvaškem in v tujini. Damjana zanima tudi filozofija, občasno o izbranih temah tudi predava.

Na njegovih slikah so jasno vidne spontane poteze čopiča in igra osnovnih barv, ki se medseboj mešajo in prelivajo ena v drugo. Avtor je na abstrakten način poskušal pričarati psihično stanje človeka. Sporočilo, ki ga opus nosi je, da moramo slediti cilju postati in biti človek.

Poleg umetniške razstave, obiskovalci so si lahko ogledali tudi fotografsko razstavo fotografske skupine iz Kulturno posvetnega društva »Bazovica«. Različne motive ujete v fotografskem objektivu so predstavili: Petra Aničić, Andrea Čučić, Anita Hromin, Dionis Jurić, Jasmina Dlačić, Ivona Novaković, Ira Petris, Lea Stilin in Istog Žorž.