Obletnice

30. obletnica Svetovnega slovenskega kongresa

V letu 2021 smo praznovali 30. obletnico Svetovnega slovenskega kongresa. Ustanovitev Svetovnega slovenskega kongresa je odsev zgodovinskega trenutka, ki je povezal vse Slovence v času osamosvajanja in mednarodnega priznanja Slovenije.

Pomembno priznanje delu SSK skozi 30 let je bila postavitev spominske plošče na pročelju Cankarjevega doma. Slovesnost odkritja je potekala 27. junija 2021. Prisotne je nagovoril predsednik Vlade RS Janez Janša, ki je prejel zlatnik SSK, in ministrica za Slovence po svetu dr. Helena Jaklitsch.

S slovesno akademijo na Brdu pri Kranju 17. junija 2022 pa smo sklenili praznovanja ob našem okroglem jubileju. Na slovesnosti smo podelili zlatnike SSK zaslužnim posameznikom in institucijam ter predstavili posebno jubilejno publikacijo.

Bolj podrobno o dogajanjih najdete na spodnji povezavi.


Več o 30. obletnici Svetovnega slovenskega kongresa


Spominska plošča ob 30. obletnici ustanovitve SSK na pročelju Cankarjevega doma

30. obletnica Slovenske konference SSK

V letu 2020 je Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa praznovala 30. obletnico svojega delovanja. Njena ustanovitev predstavlja odločilen korak pri ustanovitvi Svetovnega slovenskega kongresa leto kasneje, pomembno vlogo pa je konferenca odigrala tudi pri osamosvojitvi Slovenije. Takrat so bili postavljeni temelji organiziranosti društva, ki danes povezuje Slovence iz domovine in sveta v duhu narodne zavesti, znanosti, gospodarstva in kulture.

Okroglo obletnico smo obeležili v četrtek, 1. oktobra 2020, na slavnostni seji Sveta Slovenske konference SSK. Ob tej priložnosti smo odprli slikarsko razstavo in tudi uradno odprli nove skupne prostore Slovenske konference SSK in Svetovnega slovenskega kongresa. Posnetek slovesnosti je na voljo za ogled, več o dogodku pa si lahko preberete na spodnji povezavi.


Več o 30. obletnici Slovenske konference SSK


Slavnostni govornik: Franci Feltrin

25 let Svetovnega slovenskega kongresa

V prostorih Svetovnega slovenskega kongresa je 29. junija 2016 potekala slovesna akademija ob 25. letnici nastanka civilnodružbene organizacije, ki povezuje Slovence širom sveta.

Dvorana SSK na Cankarjevi v Ljubljani je bila ob tem jubileju polna uglednih gostov. Zbrane so pozdravili: ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, predstavnica konference SSK za Argentino Marjana Poznič, Lojze Dolinar vimenu konference SSK za Koroško, Cilka Žagar v imenu SSK za Avstralijo, predsednica Slovenske konference SSK Jelena Malnar, Božo Dimnik iz Švice in predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak. Z glasbo je večerni dogodek obarval Slovenski oktet, z doživeto recitacijo svojih pesmi pa Andrej Rant.


Več o praznovanju 25. obletnice SSK


Slavnostni govornik: prof. dr. Anton Mavretič

20. obletnica Svetovnega slovenskega kongresa

V torek, 28. junija 2011, se je v prostorih na Cankarjevi cesti odvijala svečana akademija ob 20-letnici ustanovitve Svetovnega slovenskega kongresa – civilne družbe in društva v javnem interesu, ki že dve desetletji povezuje slovenske rojake po svetu.

Prijatelji, člani in simpatizerji so dvorano Svetovnega slovenskega kongresa napolnili še pred najavljenim začetkom slovesnosti, med njimi tudi vrsta uglednih osebnosti iz slovenskega javnega življenja. Za začetek je slovenski mešani pevski zbor Frančišek Borgia Sedej iz Števerjana zapel slovensko himno, Slovenski oktet pa himno SSK »Slovenec sem«. Vse prisotne je najprej pozdravil predsednik Svetovnega slovenskega kongresa, dr. Boris Pleskovič. Izrazil je veselje ob jubileju in se zahvalil prisotnim, da so s svojo prisotnostjo počastili in obeležili okroglo praznovanje ustanovitve SSK, ki sovpada z obletnico samostojnosti Republike Slovenije.


Več o slovesni akademiji ob 20. obletnici SSK


Slavnostni govornik: akad. Zorko Simčič

15 let samostojnosti in ustanovitve SSK

V jubilejnem letu samostojnosti Slovenije in ustanovitve Svetovnega slovenskega kongresa smo pripravili fotografsko – dokumentarno razstavo »SLOVENSKI ROJAKI V PODPORO SVOBODI 1991-1992«, ki smo jo v dvorani Svetovnega slovenskega kongresa na Cankarjevi cesti odprli v sredo, 25. oktobra 2006.

Razstavo smo pripravili v sodelovanju z Narodno in univerzitetno knjižnico (NUK) in ob podpori Urada vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Odprtja se je udeležil tudi minister za zunanje zadeve dr. Dimitrij Rupel. V pozdravnem nagovoru je poudaril vrednost osamosvojitve Slovenije za nadaljevanje demokratične politike v Evropi. Šele z osamosvojitvijo smo namreč lahko postali “de jure” in “de facto” enakovredna članica evropske družine.


Več o odprtju razstave “Slovenski rojaki v podporo svobodi 1991-1992”


Slavnostni govornik: prof. Tomaž Pavšič