Aktualno

20 let Svetovnega slovenskega kongresa

V torek, 28. junija 2011, se je v prostorih na Cankarjevi cesti odvijala svečana akademija ob 20-letnici ustanovitve Svetovnega slovenskega kongresa – civilne družbe in društva v javnem interesu, ki že dve desetletji povezuje slovenske rojake po svetu.

Prijatelji, člani in simpatizerji so dvorano Svetovnega slovenskega kongresa napolnili še pred najavljenim začetkom slovesnosti, med njimi tudi vrsta uglednih osebnosti iz slovenskega javnega življenja. Za začetek je slovenski mešani pevski zbor Frančišek Borgia Sedej iz Števerjana zapel slovensko himno, Slovenski oktet pa himno SSK »Slovenec sem«.

Vse prisotne je najprej pozdravil predsednik Svetovnega slovenskega kongresa, dr. Boris Pleskovič. Izrazil je veselje ob jubileju in se zahvalil prisotnim, da so s svojo prisotnostjo počastili in obeležili okroglo praznovanje ustanovitve SSK, ki sovpada z obletnico samostojnosti Republike Slovenije – kongresno gibanje se je namreč konstituiralo prav v dneh, ko je JLA začela z agresijo na Republiko Slovenijo. Ob visoki udeležbi proslave si je zaželel dveh stvari: da je dvorana dovolj trdna, da bo zdržala slavnost in da bi Kongres uspešno deloval še dolga leta.

Igralec Tone Kuntner je s svojo mojstrsko izvedbo domoljubnih besedil pripravil primerno pričakujoče vzdušje v dvorani na skorajšnji nastop slavnostnega govornika akademika Zorka Simčiča, pred njim pa je še Slovenski oktet navdušil s pesmima Domovini in Oj, Triglav moj dom.

Akademik Zorko Simčič je spregovoril o delovanju in o bogati ustvarjalnosti Kongresa. Poudaril je, da je edino civilna družba lahko tista, ki ima stalno smer, da deluje v dobro naroda in v dobro države. Slovenci se moramo zavedati, da smo narod, ki je utemeljen predvsem v jeziku: „Mi z jezikom stojimo ali pademo.” Svetovni slovenski kongres je zavezal k poslanstvu pomoči rojakom, snovanja novih zakonov, ki so povezani z našimi rojaki in k povezovanju mladih. Opozoril je tudi na preslabo osveščenost o tem koliko so se naši rojaki po svetu še vedno pripravljeni žrtvovati za Slovenijo. Kongresu je zaželel obilo uspehov pri povezovanju naših rojakov in uresničevanju zadanih ciljev.

Marko Fink je z narodno Mrzel veter tebe žene in koroško ljudsko Je pa krajčeč posvava, pri navzočih vzbudil vznesenost in s svojo »acapelo« izvedbo požel izjemen aplavz.

Nato je občinstvo prisluhnilo pozdravom uglednih gostov: ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu, akad. prof. dr. Boštjana Žekša, predsednika Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, g. Mira Petka, prvega predsednika SSK, g. Bojana Brezigarja, predstavnikov konferenc SSK za Argentino (dr. Andrej Fink), Italijo (Marjan Terpin), Kanado (Stane Kranjc), Slovenijo (Borut Korun) in Veliko Britanijo (Valentin Mohar) ter prvakov strank, ge. Ljudmile Novak (NSi) in g. Janeza Janše (SDS).

Gospod Franci Feltrin, podpredsednik Slovenske konference SSK, je predstavil zbornik, ki je bil izdan ob dveh desetletjih »prehojene poti« SSK. Zbornik je sestavljen iz prispevkov posameznih konferenc SSK po svetu ter prispevkov članov SSK, ki so v njih popisali razmišljanja in videnja o delovanju ter vlogi Kongresa.

Generalna sekretarka SSK, Sonja Avguštin, ki je prireditev povezovala, je nato še predstavila spremljevalno razstavo umetniških del rojakov po svetu. Razstavljena so dela umetnikov, ki so v teh letih svoja dela razstavljali v galeriji Svetovnega slovenskega kongresa.

MePZ Frančišek Sedej iz Števerjana, pod vodstvom Aleksandre Pertot, ki s svojim prepevanjem krepi narodno zavest med Slovenci v Italiji, nam je zapel še pesmi Leži polje ravno in Lipa.

Ob koncu smo s pesmijo in dvignjenimi kozarci nazdravili dvajseti obletnici ustanovitve SSK in si ob tem zaželeli, da bi lahko tako spodbudno razmišljali o preteklosti Kongresa tudi ob naslednji okrogli obletnici.