Odlikovanja

2022: Red za zasluge Franciju Feltrinu

Predsednik RS Borut Pahor je v petek, 28. januarja 2022, na posebni slovesnosti v Predsedniški palači Franciju Feltrinu vročil državno odlikovanje red za zasluge. Odlikovanje je prejel za zasluge pri povezovanju Slovencev v izseljenstvu in za pomoč rojakom pri vračanju v domovino.

Franci Feltrin je že od ustanovitve dalje aktivni član Svetovnega slovenskega kongresa, pri katerem opravlja pomembne vodstvene funkcije, tudi kot podpredsednik Svetovnega slovenskega kongresa in predsednik Slovenske konference SSK. Še danes, po tridesetih letih, je nepogrešljiv pri snovanju in izvedbi projektov Svetovnega slovenskega kongres. Iskreno se zavzema za pravice slovenskih rojakov po svetu, jim pomaga pri vračanju odvzetega premoženja, vključevanju v družbeno in politično življenje v Sloveniji, pri pridobivanju državljanstva, nostrifikaciji diplom ter zaposlitvah v domovini.

Kot so zapisali pri Uradu predsednika RS: »Francija Feltrina njegovi sopotniki in sodelavci cenijo kot skrbnega in predanega človeka, ki ima rad domovino in je iskreno posvečen ohranjanju vezi med Slovenci. Za njegov prispevek h gradnji države in za požrtvovalno in zavzeto delo pri ohranjanju in povezovanju slovenstva po svetu se mu Republika Slovenija zahvaljuje z visokim državnim odlikovanjem.«

Več o podelitvi

2020: Priznanje ob 30. obletnici delovanja Slovenske konference SSK

V četrtek, 1. oktobra 2020, je ministrica za Slovence po svetu, dr. Helena Jaklitsch, Slovenski konferenci SSK (SK SSK) ob 30. obletnici ustanovitve podelila priznanje in zahvalo Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu za izjemen prispevek pri povezovanju slovenske narodne skupnosti po svetu z matično domovino na vseh področjih.

Slovenska konferenca je aktivno pomagala pri osamosvojitvi in pri mednarodnem priznanju Slovenije. S svojimi projekti deluje povezovalno in dopolnjuje delovanje Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Tako bogati nabor možnosti za povezovanje, ki jih Slovenija nudi rojakom po svetu za povezovanje in sodelovanje na gospodarskem, znanstvenem in kulturnem področju.

V imenu društva je priznanje Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu sprejel predsednik Slovenske konference Tone Kajzer.

30. obletnica SK SSK

2015: Red za zasluge

V soboto, 26. decembra 2015, je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na slovesnosti v Predsedniški palači Svetovnemu slovenskemu kongresu (SSK) ob njegovi petindvajsetletnici delovanja podelil državno odlikovanje. Red za zasluge je SSK prejel za prispevek pri povezovanju Slovencev v zamejstvu in po svetu z matično domovino Slovenijo.

Ob sprejemu odlikovanja se je predsednik Svetovnega slovenskega kongresa dr. Boris Pleskovič zahvali predsedniku RS in dejal: “To odlikovanje je simbolno in dejansko zelo pomembno sporočilo – navdih dva milijona in pol Slovenkam in Slovencem, živečim doma in v tujini, da lahko le skupaj gradimo še lepšo in boljšo Slovenijo. To je izjemnega pomena, saj vedno več naših študentov odhaja na študij v tujino, kjer si nabirajo pomembna znanja in neprecenljive izkušnje. Naša želja ob tem je, da se jih čim več vrne nazaj v Slovenijo ter pomaga graditi našo skupno prihodnost.”

Ob tem se je zahvalil tudi vsem članom, predavateljem in prijateljem , ki soustvarjajo pomembne projekte Svetovnega. Poudaril je pomen dejstva, da je bilo odlikovanje vročeno prav ob priložnosti sprejema za slovenske študente po svetu, ki ga predsednik republike Borut Pahor že tradicionalno priredi ob koncu leta. “S pozornostjo, kot je današnji, že tretji sprejem, predsednik republike slovenskim študentom v tujini pokaže, da jih domovina ceni, da ni pozabila nanje in da si želi njihove vrnitve nazaj v Slovenijo,” je zaključil dr. Pleskovič.

Utemeljitev Urada predsednika Republike Slovenije

2012: Priznanje za pomembno delo na področju ohranjanja slovenstva

V sredo, 19. decembra 2012, je na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu potekala podelitev priznanj posameznikom, ki so zaslužni za pomembno delo na področju ohranjanja slovenstva.

Ministrica Ljudmila Novak je ob podelitvi dejala, da je biti Slovenec v Sloveniji povsem logično, ohranjanje slovenstva daleč od domovine pa ni tako enostavno in zahteva precej napora. »Ko jih obiskujem, vidim kako se trudijo, da govorijo po slovensko. Pogosto se opravičijo, ker ne znajo več slovensko in potožijo kako hudo jim je, ker njihovi otroci ne znajo več jezika. Želijo si, da bi svoj slovenski del prenesli na potomce.« Za ohranjanje slovenstva so v veliki meri zaslužne tudi organizacije v Sloveniji, ki skrbijo za stike in povezave z rojaki po svetu.

Tudi predstavniki medijev in novinarji skrbijo, da so rojaki v zamejstvu in po svetu seznanjeni z dogajanjem v Sloveniji. Poleg tega mediji prenašajo tudi informacije o življenju in delovanju izseljenskih narodnih skupnosti in manjšin v zamejstvu v Slovenijo in tako ozaveščajo slovensko javnost.

Ministrica je za ohranjanje stikov s slovenskimi rojaki podelila zahvalna priznanja. V imenu organizacij so priznanja prejeli: predsednik Svetovnega slovenskega kongresa dr. Boris Pleskovič, glavni tajnik Slovenske izseljenske matice Janez Rogelj, generalni tajnik Izseljenskega društva Slovenija v svetu Boštjan Kocmur in ravnatelj Rafaelove družbe Lenart Rihar. Kot predstavniki medijev oz. novinarji pa: novinarska poročevalka za RTV Slovenija iz Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine Mirjam Muženič, novinarski poročevalec za RTV Slovenija iz Zvezne dežele Koroške Lojze Kos, voditelj oddaj za Slovence v Italiji na Televiziji Koper Igor Malalan, sodelavec uredništva za Slovence po svetu revije za Slovence po svetu in zunanji avtorski sodelavec Radia Slovenija Ivan Merljak ter urednik oddaje Slovencem po svetu in v domovini na Radiu Ognjišče Matjaž Merljak.

Obrazložitev priznanj

2012: Zlati red za zasluge: dr. Boris Pleskovič

6. februarja 2012 je predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk na slovesnosti v predsedniški palači podelil Zlati red za zasluge dr. Borisu Pleskoviču, predsedniku Svetovnega slovenskega kongresa. Odlikovanje je prejel za pionirsko delo na gospodarskem področju osamosvojene Slovenije pri povezovanju Slovencev po svetu in vključevanju v evro-atlantske organizacije.

V nagovoru je predsednik Republike Slovenije dejal: “Dr. Boris Pleskovič se je izkazal in odlikoval s svojim delom kot visoko oblikovan ekonomist v Svetovni banki, ki je hkrati s to visoko strokovnostjo nenehno gojil profesionalne in vsakršne druge stike s svojo domovino. Vsakdo, ki je kdaj delal za kakšno mednarodno institucijo, ve, kako resna in težka je konkurenca. Vsakdo, ki se s takšne institucije vrača v domovino, ve, kaj pomeni prilagajanje na razmere, na priložnosti, na potrebe v domovini. In vsakdo, ki je svoji domovini posvetil nekaj energije, ve, da je to zahtevno in izjemno odgovorno delo.

Iz bogate dejavnosti dr. Borisa Pleskoviča bi rad posebej poudaril njegovo prizadevanje, njegov prispevek za graditev Svetovnega slovenskega kongresa. Ideja se je rodila v času slovenske pomladi, v času močne mobilizacije civilne družbe in bi lahko ostala abstraktna ideja, neuresničena kot mnoge druge. Vendar je ravno po zaslugi dr. Borisa Pleskoviča ohranila visoko vitalnost, številne konkretne vsebine in razvoj, zaradi katerega lahko danes rečemo, da številni Slovenci, ki živijo povsod po svetu, ravno s pomočjo Svetovnega slovenskega kongresa ohranjajo živo vez z narodovo matico, z domovino, Republiko Slovenijo.”

Več o podelitvi odlikovanj