Aktualno

Ob 25. obletnici Svetovnega slovenskega kongresa

V prostorih Svetovnega slovenskega kongresa (SSK) je 29. junija 2016 potekala slovesna akademija ob 25-letnici nastanka civilnodružbene organizacije, ki povezuje Slovence širom sveta.

Dvorana SSK na Cankarjevi v Ljubljani je bila ob tem jubileju SSK polna uglednih gostov, zbrane so tudi pozdravili: ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, predstavnica konference SSK za Argentino Marjana Poznič, Lojze Dolinar vimenu konference SSK za Koroško, Cilka Žagar v imenu SSK za Avstralijo, predsednica Slovenske konference SSK Jelena Malnar, Božo Dimnik iz Švice in predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak. Z glasbo je večerni dogodek obarval Slovenski oktet, z doživeto recitacijo svojih pesmi pa Andrej Rant.

Slavnostni govornik akademije je bil prof. dr. Anton Mavretič, ki v ZDA živi že skoraj 60 let. V govoru je spregovorili o dosedanjih dosežkih SSK in mednarodne prepoznavnosti Slovenije. Meni namreč, da je Slovenija zelo zanimiva in uspešna država na več znanstvenih področjih, vendar se tega ne zavedamo in tega zato tudi ne znamo uveljaviti. Prav delovanje na področju prepoznavnosti naše države v svetu vidi kot potencial naše prihodnosti.

Ob jubileju je predsednik SSK, dr. Boris Pleskovič, vročil tudi dve priznanji – zlatnika Slovenski tolar. Prvega je prejel Bojan Brezigar, prvoizvoljeni predsednik SSK, v zahvalo za uspešno vodenje SSK, za zasluge pri priznavanju Slovenije, za zavzemanje za slovenski jezik, za skrb za narodno manjšino v Italiji in za zasluge pri ozaveščanju mednarodne skupnosti o slovenski skupnosti. Drugega je prejel Slovenski oktet, v znamenje priznanja in v zahvalo za opravljeno veličastno delo ter kot znamenje tovarištva v boju za iste ideale.

SSK je ob jubileju izdal poseben zbornik, ki prikazuje 25 let aktivnega delovanja SSK. V njem smo poleg razmišljanj ob jubileju zbrali misli, spomine in vizije o delu SSK, ki so jih prispevali člani pripravljalnih odborov in aktivni sodelavci strokovnih konferenc ali drugih projektov. Naslovnico zbornika krasi delo slikarke Vide Pfeifer, ki je več kot 40 let živela v Nemčiji, potem pa se je vrnila v Slovenijo. To je tudi ideja SSK – da bi se rojaki vrnili in plodno ustvarjali v svoji domovini.

Tisk zbornika ob 25. obletnici SSK so omogočili

Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Božo Dimnik | Elektro Ljubljana d.d.

Mercator d.d. | Ludvik Toplak, Alma Mater Europaea