Dogodki

Študijski obisk na avstrijsko Koroško ob 100. obletnici plebiscita

V okviru projekta Slovensko obrobje 2020 vabimo na študijski obisk na avstrijsko Koroško ob 100. obletnici plebiscita, ki bo v soboto, 3. oktobra 2020. Odhod avtobusa bo s parkirišča v Tivoliju (LJ) točno ob 7. uri zjutraj.

Okvirni program

Obisk avstrijske Koroške bomo tokrat izvedli pod vodstvom Bojana Wakouniga in strokovnim spremstvom Katarine Wakounig Pajnič. Pričeli bomo v samem osrčju dežele z ogledom Celovca. Po poučnem sprehodu po glavnem mestu Koroške sledi ogled knežjega kamna v Deželnem dvorcu, kjer stoji v dvorani grbov pod znamenito Fromillerjevo fresko o ustoličevanju. Ekskurzijo bomo nadaljevali do Krnskega gradu na Gosposvetskem polju ter do proštijske in romarske cerkve Marijinega vnebovzetja v Gospe Sveti, ki na Koroško privablja največ slovenskih obiskovalcev, saj velja za zibelko slovenskega krščanstva. Na Gosposvetskem polju, ki je najbolj povezano s starejšo slovensko zgodovino, si bomo ogledali še Vojvodski prestol. Pot nas bo popeljala tudi do Plešivca, kjer je umetnik Valentin Oman baziliko obogatil s prav posebnimi freskami.

Po kosilu se bomo zapeljali do Goršetove domačije v vasi Sveče, kjer nas bo pozdravila predsednica KD Kočna, gospa Alenka Weber. V Goršetovi galeriji bomo študijski obisk zaključili z predavanjem prof. Štefana Pinterja ob 100. obletnici koroškega plebiscita. Med ogledi bo na voljo tudi nekaj prostega časa. Odhod proti Ljubljani načrtujemo približno ob 16.30 uri.

Prijave zbiramo osebno v pisarni (Linhartova cesta 13), po telefonu na 01 24 28 550 ali po elektronski pošti na nina.frlan@slokongres.com do 30.9.2020 oz. do zapolnitve prostih mest, ki so zaradi trenutnih razmer zelo omejena. Ob prijavi navedite ime in priimek, naslov stalnega bivališča in osebno telefonsko številko.

Za člane SK SSK s poravnano članarino za leto 2020 je izlet brezplačen. Za ostale udeležence je kotizacija €30. Prispevek za ekskurzijo poravnate predhodno v pisarni na Linhartovi cesti 13 v Ljubljani. Prijava velja le ob plačani kotizaciji. V primeru neudeležbe kotizacije ne vračamo.

Cena vključuje: prevoz, vodenje, vstopnine, kosilo in udeležbo na popoldanskem programu.

VLJUDNO PROSIMO, DA SE PRIJAVITE LE TISTI, KI STE TRDNO ODLOČENI, DA SE IZLETA UDELEŽITE!

Na izletu bomo sledili navodilom pristojnih institucij v zvezi s preprečevanjem širjenja bolezni covid-19. Na avtobusu in v ostalih zaprtih prostorih je obvezna uporaba maske. Pozorno bomo spremljali dogajanje povezano s širjenjem covida-19 in si v primeru poslabšanja razmer pridržujemo pravico, da izlet odpovemo.

Prisrčno vabljeni na obisk k rojakom na avstrijsko Koroško!