Aktualno

Tiskovna konferenca ob izdaji zbornika "Zlata knjiga o osamosvojitvi Slovenije"

V torek, 8. aprila 2014, smo pripravili tiskovno konferenco ob izdaji zbornika “Zlata knjiga o osamosvojitvi Slovenije”.

V nekaj več kot dveh desetletjih delovanja smo zbrali vrsto dokumentov in pričevanj, ki so vezani na prikaz pomoči in podpore, ki so jo slovenski rojaki po svetu nudili Sloveniji ob njenem osamosvajanju in uveljavljanju v mednarodni skupnosti. Zbrano gradivo je razdeljeno po državah. Dokumenti so različni; to so pisma, prošnje in predlogi takratnim vladam po svetu, fotografije shodov, protestov in prošenj, letaki, lepaki ter časopisni članki, kakor tudi deklaracije, statuti, podpisi gibanj, protestni transparenti in brošure.

Ideja za takšen zbornik je zorela že od razstave Slovenski rojaki v podporo svobodi, ki jo je ob 15. obletnici slovenske samostojnosti pripravil Svetovni slovenski kongres. Z objavo in natisom tega gradiva smo želeli ohraniti za prihodnje rodove zavedanje o pomenu delovanja naših rojakov po svetu v času, ko je mednarodna skupnost s skepticizmom gledala na Slovenijo. Prav v tem času so Slovenci živeči po svetu združili sile za mednarodno priznanje Slovenije. Želimo si, da bi Zlata knjiga našla mesto v vseh slovenskih knjižnicah, šolskih in splošnih, ter bo predstavljala pomemben vir za učitelje, zgodovinarje ter vse, ki jih zanima obdobje slovenskega osamosvajanja ne glede na to ali se s tem ukvarjajo profesionalno ali ljubiteljsko.