Aktualno

22. Tabor slovenskih otrok po svetu

Tabor slovenski otrok po svetu je tokrat že drugo leto zapored potekal v CŠOD Kavka. Pa še zdaleč ni zmanjkalo zanimivih stvari, ki si jih prejšnje leto nismo uspeli ogledati. Udeležilo se ga je več kot 30 mladih iz Italije, Avstrije, Nemčije, Luksemburga, Francije, Švedske, Hrvaške, ZDA in Španije.

Sprehodili smo se po delu tematske poti Topolovo z Livških Raven proti Livku. Po poti smo izvedeli več o slovensko-italijanski meji, pesniku Ivanu Volariču – Feu, krivopetah in izdelovanju apna. V livški šoli smo si ogledali etnografsko zbirko, dokumentarne fotografije in eksponate iz prve svetovne vojne. Odpravili smo se na kolesarjenje do ostalin nekdanje soške frontne črte, se podali v hladni svet Kavkne jame in obiskali rojstno hišo slovenskega pesnika Simona Gregorčiča v Vrsnem. V Breginju smo raziskali prostore tamkajšnjega muzeja in bolje spoznali življenje beneških Slovencev. Z rafti smo se spustili po smaragdni reki Soči, se preizkusili v izdelovanju bivakov v naravi, v izdelovanju kobariških štrukljev in peli ob tabornem ognju. V Drežnici smo si ogledali zasebno muzejsko zbirko predmetov s Soške fronte in cerkev Srca Jezusovega, obiskali slapa Sopot in Krampež ter plezali po naravni steni.

Prijeten večer ob tabornem ognju

Kar prekmalu je prišel zadnji večer, ki smo ga napolnili z glasbo in plesom do jutranjih ur. Pripravili smo prtljago in začelo se je poslavljanje. Solze pomešane s smehom, izmenjavanje telefonskih številk in e-naslovov ter prelepa zbirka spominov.