Aktualno

23. Tabor slovenskih otrok po svetu

Tokrat smo tabor pripravili v občini Ivančna Gorica v sodelovanju s Šolo preživetja Laris iz Šentpavla na Dolenjskem. 30 udeležencev iz Hrvaške, Italije, Francije, Nemčije, Luxembourga, Španije, Velike Britanije, Švedske, Kanade in ZDA, je tako doživela malo drugačne počitnice v objemu narave.

Pouk slovenščine smo pri nadaljevalcih in izpopolnjevalcih uskladili z načrtovanimi ogledi, tako da so lahko predhodno spoznali zanimivosti in se seznanili z nekaterimi vsebinami preživetja v naravi. Laris je predstavil netenja ognja s pomočjo kresila, različne užitne rastline in njihovo uporabo ter nas seznanil z varnostjo gibanja po gozdu – občina Ivančna Gorica je namreč tudi področje medveda. Dopolnili smo naše poznavanje rastlin, se seznanili z izdelavo primitivnega orodja in zasilnih bivališč ter z igrami ostrili naše čute.

Obisk novinarjev

Naslednjega dne smo se odpeljali na ogled samostana v Stično in se seznanili z delom, ki ga opravljajo beli menihi. Med najbolj prepoznavnimi aktivnostmi je nabiranje in uporaba zdravilnih zelišč. V preteklosti so se menihi ukvarjali tudi z izdelavo knjig iz živalskih kož in prepisovanjem različnih spisov. Obiskali smo še rojstno hišo Josipa Jurčiča na Muljavi, etnološko zbirko Nose in Krško jamo. Sprehodili smo se tudi do Višnje Gore in tam izvedeli več o kranjski čebeli, Emilu Rožiču ter višnjanskem polžu. Zadnji večer smo se družili ob glasbi in izbrali mr. in miss letošnjega tabora.

Sklenjena prijateljstva bodo do naslednjega tabora večinoma vzdrževali moderni mediji, nato pa se spet srečamo.