Aktualno

24. Tabor slovenskih otrok po svetu / Jezikovno-počitniški dnevi za rojake iz Venezuele

V dogovoru in v sodelovanju z Uradom za Slovence v zamejstvu in po svetu smo tako od 27. julija do 31. julija 2020 pripravili Jezikovno-počitniške dneve za rojake iz Venezuele. V domu CŠOD Kavka na Livških Ravnah se je, ob učenju slovenščine in spoznavanju okoliških lepot in zanimivosti, srečalo 21 rojakov, ki so se konec leta 2019 oz. v začetku leta 2020 preselili nazaj v Slovenijo.

Dopoldneve smo preživljali ob učenju slovenščine, popoldneve pa smo izkoristili za oglede in praktične delavnice.

Podali smo se na pohod do odprtega muzeja na prostem, ki se razteza po grebenu Kolovrata in se sprehodili po obrambnih jarkih, ki so jih izkopali in utrdili italijanski vojaki v prvi svetovni vojni.  Raziskali smo tudi Kavkno jamo v kateri so prebivalci Livških Ravn včasih v poletnem času shranjevali živila, da se ne bi pokvarila – neke vrste naravni hladilnik.

Predstavitev okolice preko ekrana, potem pa še v živo

Ogledali smo si Nebesa, bližnje petično turistično letovišče, ki ga vodi sestra dobro poznan slovenske kulinaričarke Ane Roš. Ob sprehodu do tja smo slišali nekaj legend o krivopetnicah in izvedeli več o Keltih, ki so nekoč poseljevali bližnje doline.  Ob diaprojekciji smo se seznanili s tradicionalnimi slovenskimi jedmi in njihovo pripravo. Preizkusili smo se tudi v izdelavi kobariških štrukljev in izdelavi namaza, ki smo ga pripravili rastlin, nabranih med sprehodom po okolici Livških Ravn. Ob večerih smo si skupaj ogledali različne predstavitve slovenskih naravnih lepot ter nekaj daljših posnetkov, ki so povezani z razumevanjem zgodovine okoliških krajev in zanimivosti. Preizkusili smo se tudi v lokostrelstvu, zadnji dan pa smo se ustavili še ob Nadiži, kjer se nas je večina prijetno ohladila v reki.

Udeležence jezikovnih dnevov je obiskal tudi državni sekretar za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Dejan Valentinčič in se z njim pogovarjal o izkušnjah, ki so jih pridobili preko tečajev slovenščine in t.i. jezikovnih počitnicah.