Aktualno

30 let Slovenske konference SSK [video]

Na današnji dan je bila pred 30. leti uradno ustanovljena Slovenska konferenca SSK (SK SSK). Obletnico smo obeležili 1. oktobra 2020, na slavnostni seji Sveta SK SSK.

Na slovesnosti je ministrica za Slovence po svetu dr. Helena Jaklitsch predsedniku konference Tonetu Kajzerju predala priznanje in zahvalo Slovenski konferenci za njen izjemen prispevek pri povezovanju slovenske narodne skupnosti po svetu z matično domovino na vseh področjih.

Slavnostni govornik je bil večkratni bivši predsednik SK SSK Franci Feltrin, ki je predstavil zgodovinsko ozadje ustanavljanja in razvoja SK SSK. Ustanovitev Slovenske konference predstavlja potreben predpogoj za formacijo in ustanovitev Svetovnega slovenskega kongresa leto kasneje. S tem so bili postavljeni temelji društva, ki danes povezuje Slovence iz domovine in sveta v duhu narodne zavesti, znanosti, gospodarstva in kulture.

Na slavnostni seji smo odprli razstavo Marjetke in Andreje Dolinar iz Argentine in tudi uradno odprli nove skupne prostore Slovenke konference in Svetovnega slovenskega kongresa. S kulturnim programom sta  slavnostno sejo obogatila tenorist Aco Bišćević in violinist Armando Nuñez Villenila.

Vljudno vas vabimo k ogledu posnetka slavnostne seje spodaj.