Aktualno

Dr. Stanislav Raščan prejel zlatnik Slovenski tolar

V petek, 23. decembra 2022, je v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa dr. Stanislav Raščan prejel najvišje priznanje Slovenske konference SSK za njegov trud in delo na področju povezovanja slovenskih rojakov po svetu s Slovenijo – zlatnik Slovenski tolar. Zlatnik bi moral prejeti že na zaključnem srečanju članov Slovenske konferenca, a je bil žal zaradi službenih obveznosti takrat zadržan.

Stanislav Raščan je končal medicinsko fakulteto v Ljubljani, magistriral in doktoriral na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Izpopolnjeval se je na Univerzi v Torontu in na Diplomatski akademiji na Dunaju. Bil je med ustanovitelji Svetovnega slovenskega kongresa, podpredsednik SSK od 2003 do 2006. Je karierni diplomat in je služboval na Japonskem, v Iranu in pri OVSE na Dunaju. Na Zunanjem ministrstvu RS je deloval v vlogi državnega sekretarja, sedaj pa je slovenski veleposlanik v Bratislavi. S svojim diplomatskimi izkušnjami je večkrat pomagal SSK in Slovenski konferenci SSK. Še posebej velja pri tem omeniti njegovo pomoč pri pridobivanju prostorov in spremembi statusa Svetovnega slovenskega kongresa.

Slovenska konferenca SSK je zlatnik Slovenski tolar dr. Stanislavu Raščanu podelila v zahvalo za njegovo predsedovanje SK SSK, njegovo podporno delo v Svetu SK SSK, večletno delo v funkciji podpredsednika, za njegovo aktivno sodelovanje na več posvetih Ko ne bo več meja, njegovo pomoč pri moderiranju Večerov izza Kongresa ter pomoč pri organizaciji Tabora slovenskih otrok v Veliki Polani.

Franci Feltrin in dr. Stanislav Raščan