Aktualno

Državno odlikovanje slovenskim programom RAI

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na posebni slovesnosti Slovenskemu programskemu oddelku in slovenskim informativnim sporedom, ki delujejo v okviru Deželnega sedeža RAI za Furlanijo – Julijsko krajino, vročil državno odlikovanje red za zasluge za pomembno vlogo pri ustvarjanju radiotelevizijskih vsebin v slovenščini, namenjenih slovenski narodni skupnosti v Italiji, in za dolgoletno čezmejno sodelovanje, ki prispeva k bogatitvi programov na obeh straneh meje.

Programski in informativni sporedi so s 75-letno tradicijo radijskega in 25-letno tradicijo televizijskega programa za slovensko narodno skupnost v Italiji izrednega stvarnega in simbolnega pomena, saj radiotelevizijske vsebine v slovenščini pomagajo ohranjati materni slovenski jezik med našimi rojaki, poleg tega pa so tudi glasnik ključnih informacij o delovanju v slovenski skupnosti.

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Prav tako je pomemben njihov prispevek k posredovanju aktualnih informacij iz Slovenije in posledičnemu večjemu stiku z matičnim narodom. Že vrsto let z izmenjavo vsebin sodelujejo s TV Koper-Capodistria in TV Ljubljana, gre za edini tovrstni primer v Evropi, ki redno bogati televizijske in radijske programe na obeh straneh meje. Zadnja leta so z uvedbo digitalne tehnologije še dodatno razširili področje vidnosti in omogočili neposredne prenose dogodkov, kar pa omogoča, da vest še enostavneje potuje do matice ali pa celo med rojake na drugi strani sveta.

Za prejeto državno odlikovanje iskreno čestitamo!

 

Vir: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu