Aktualno

II. Konferenca slovenskih glasbenikov iz sveta in Slovenije

Svetovni slovenski kongres je 9. in 10. septembra 2010 organiziral II. Konferenco slovenskih glasbenikov iz sveta in Slovenije, ki je potekala v Slovenj Gradcu in v Pliberku. Pripravili smo jo v sodelovanju z Glasbeno matico Ljubljana, Društvom Hugo Wolf Slovenj Gradec, Krščansko kulturno zvezo in Društvom KD Pliberk z avstrijske Koroške. Mesto, kjer je potekalo srečanje, je v letu 2010 praznovalo 150 let rojstva skladatelja Huga Wolfa, velikega mojstra samospeva. Častni pokrovitelj je bil minister za Slovence po svetu akad. prof. dr. Boštjan Žekš.

Ob začetku srečanja so udeležence nagovorili: dr. Boris Pleskovič, predsednik SSK, Matjaž Zanoškar, župan občine Slovenj Gradec, akad. Marko Mušič, podpredsednik SAZU, dr. Boris Jesih, državni sekretar na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, red. prof. Andrej Grafenauer, dekan Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in Miro Petek, predsednik Komisije DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Predavatelji in udeleženci so razpravljali o naslednjih tematikah:

  • Naša glasbena samopodoba
  • Slovenska opera na tujem in slovenski umetniki v svetovnih opernih hišah
  • Slovenski dirigenti na tujem
  • Študij dirigiranja v Sloveniji in v tujini
  • Slovenske zborovske piramide v Sloveniji in po svetu
  • Otroški pevski zbori in glasbeno-scenski projekti

Konferenco smo zaokrožili z zaključnim koncertom v Kulturnem domu Pliberk. Nastopili so: Junior zbor CS iz Maribora pod vodstvom Franje Kmetec, MePZ Danica iz Šentprimoža pod taktirko Stanka Polzerja, MoPZ Trta iz Žitare vasi pod vodstvom Pavlija Sterna in Mešani komorni zbor Carinthia Cantat iz Slovenj Gradca, ki ga vodi Gašper Tone.

Slovenski glasbeniki so dokazali, da so izjemno talentirani, delovni in marljivi, zato tudi dosegajo velike uspehe na svetovnem nivoju. Po temu sodeč, stanje in nivo slovenske glasbe ni pod vprašajem, vendar bi se organizacijsko seveda dalo kaj izboljšati. Ob zaključku konference, smo organizatorji in udeleženci tudi delili skrb v zvezi s predlogom zakona o medijih, ki predvideva zmanjšanje obsega zapovedanega predvajanja domače slovenske glasbe vseh žanrov. SSK se zaveda, da predpogoja za obstoj slovenskega naroda predstavljata njegova kultura in njegov jezik, slovenska pesem pa je del obeh prej naštetih. Prav zato smo navzoči sprejeli izjavo za javnost v kateri smo izrazili zaskrbljenost in nasprotovanje nad predlogom zakona, ki bi lahko zmanjšal obseg predvajane slovenske glasbe.

Soorganizatorji

Glasbena matica Ljubljana | Društvo Hugo Wolf Slovenj Gradec
Krščanska kulturna zveza | Društvo KD Pliberk

Konferenco so omogočili