Aktualno

In Memoriam dr. Lovro Šturm

Z žalostjo sporočamo, da nas je v 84. letu, 2. decembra 2021, zapustil dolgoletni član Svetovnega slovenskega kongresa prof. dr. Lovro Šturm.

Bil je kristjan in velik Slovenec. S svojim delom je močno prispeval k razvoju pravnega študija in k razvoju slovenske pravne misli. Zaradi svojega aktivnega delovanja in predanega dela je vrsta funkcij, ki jih je imel zelo dolga: zaslužni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, nekdanji predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije, nekdanji minister za šolstvo in šport, nekdanji minister za pravosodje, nekdanji predsednik Slovenske komisije pravnikov in komendator reda sv. Gregorja Velikega. Od leta 1999 je bil tudi član Suverenega malteškega reda. V svoji bogati pravniški karieri je deloval je tudi kot ekspert in konzultant v mednarodnih organizacijah OECD v Parizu, OZN v New Yorku in v Evropskem centru za koordinacijo raziskovanj na področju družbenih znanosti na Dunaju.

dr. Lovro Šturm. Foto vir: www.zborzarepubliko.si

Kot sodnik in predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije je pomembno prispeval k oblikovanju doktrine svobodne in demokratične družbe, pravnih načel vladavine prava, načela sorazmernosti, predpostavk pravne države, pravne omejitve oblasti, varstva zasebne lastnine in posameznikove svobode. V letu 2020 mu je predsednik Republike Slovenije podelil srebrni red za zasluge za njegovo sodelovanje pri preoblikovanju ustavnega sistema in prehodu Slovenije v ustavno demokracijo.

Dragi Lovro, hvaležni smo ti za vse kar si naredil za našo Slovenijo in za tvojo naklonjenost Svetovnemu slovenskemu kongresu. Hvala Ti!