Aktualno

In Memoriam Dušan Lajovic

V 94. letu starosti je umrl Dušan Lajovic podjetnik, politik, diplomat in velik dobrotnik slovenskega verskega in kulturnega središča pri Sv. Rafaelu v Merrylandsu. Pomagal je tudi drugim slovenskim skupnostim in mesečniku Misli. Podpiral je ideje slovenske pomladi, sodeloval na kongresu slovenskih gospodarstvenikov, ki ga je v domovini organiziral Svetovni slovenski kongres, bil je član društva Avstralsko-slovenski poslovni partnerji. Dobrih deset let je bil častni konzul Slovenije na Novi Zelandiji. Leta 2005 je prejel zlati red za zasluge pri povezovanju in ohranjanju slovenske skupnosti v Avstraliji in Novi Zelandiji, pri osamosvojitvi Slovenije, mednarodnem priznanju ter gospodarskih povezavah Slovenije s svetom na diplomatskem mednarodnem področju. Svojo življenjsko zgodbo je predstavil v knjigi Med svobodo in rdečo zvezdo.

Dušan Lajovic

Bil je eden tistih rojakov v Avstraliji, ki so s trdno in neomajno voljo sledili svojim instinktom in upanjem da bo Slovenija enkrat postala neodvisna, samostojna in demokratična država.

Slovenska skupnost v Avstraliji je z Dušanom Lajovicem izgubila velikega domoljuba in podpornika, prav tako Republika Slovenija. Slovenska konferenca SSK in Svetovni slovenski kongres izrekata globoko sožalje žalujoči družini Lajovic.

Boris Pleskovič, predsednik SSK
Edvard Kobal, predsednik SK SSK