Aktualno

In Memoriam: Dušan Petrač

Z žalostjo sporočamo, da se je v 92. letu starosti poslovil dr. Dušan Petrač. S fizikom svetovnega formata je Svetovni slovenski kongres aktivno sodeloval tako v okviru predavanj, kot tudi v okviru znanstvenih konferenc slovenskih znanstvenikov na katerih je dr. Petrač nastopal redno vse od prve konference leta 2000 dalje. Za njegov trud in sodelovanje smo mu v letu 2012 podelili najvišje priznanje Svetovnega slovenskega kongresa – zlatnik Slovenski tolar.

Njegova življenjska pot je bila res pestra in zanimiva; kot se je tudi sam rad pošalil: »… od strganih kavbojk do vesoljskega taksija!« Rodil se je v Kropi na Gorenjskem od koder ga je pot kasneje odpeljala v ZDA. Dolga leta je služboval v agenciji NASA v ZDA in se vsako leto redno vračal domov v rodno Kropo. Dr. Dušan Petrač je bil specializiran fizik za razmere, ki vladajo v vesolju in je več desetletij opravljal temeljne in uporabne raziskave predvsem za potrebe civilne vesoljske agencije NASA. Večinoma je raziskoval nestandardne probleme, ki jih zastavlja znanosti in tehniki prodiranje človeka v vesoljski prostor.

dr. Dušan Petrač, (* januar 1932, Kropa, † maj 2023, ZDA)

Posebej se je odlikoval pri razvijanju sistema za hlajenje infrardečih detektorjev s tekočim helijem pri temperaturah le nekaj stopinj Kelvina. Že od 1973 je neposredno sodeloval pri poskusih v breztežnostnem laboratoriju, pri poskusih z raketami, z vesoljskim taksijem in umetnimi sateliti. Dr. Dušan Petrač je častni meščan mesta Los Angeles, NASA pa mu je podelila naziv »Ambasador Osončja«.

Dragi Dušan, v našem spominu boš ostal zapisan kot iskriv in duhovit rojak iz ZDA, ki je kljub svojemu svetovnemu slovesu in znanju ostal preprost in prijazen do vsakega človeka. Hvala ti za tvojo naklonjenost in zvestobo znanosti, Sloveniji ter Svetovnemu slovenskemu kongresu!