Aktualno

In Memoriam: Marjan Terpin

Letošnje praznično vzdušje je prekinila žalostna vest. Zapustil nas je izjemen in srčen domoljub, dolgoletni član Svetovnega slovenskega kongresa in predsednik Konference za Italijo, steber slovenske skupnosti v Gorici, zagovornik pravic slovenske narodne manjšine v Italiji – Marjan Terpin. Bil je  človek z izjemno človeško toplino, smislom za humor in iskrenim optimizmom.

Marjan Terpin je bil izjemno aktiven v slovenski skupnosti v Italiji. Kmalu je postal glasnik in aktivist v slovenskem političnem dogajanju v Italiji, kjer se je zavzemal za uresničevanje pravic slovenske manjšine. Že v petdesetih letih prejšnjega stoletja je bil aktiven član Kmečke delavske zveze, nato Slovenske demokratske zveze, Slovenskega ljudskega gibanja ter Stranke Slovenske skupnosti. Marjan Terpin je bil redno ves čas v stiku s Slovenci v matični domovini, kar je bilo izjemnega pomena v času osamosvajanja Slovenije.

Bil je podpredsednik Svetovnega slovenskega kongresa in dolgoletni predsednik Konference za Italijo. V svojih nastopih je zagovarjal pavico slovenskega naroda do lastne države in do enakopravnega mesta znotraj Evrope. V Gorici je na Srečanjih pod lipo prirejal proslave ob dnevu državnosti, ki so bile vedno izredno dobro obiskane in so se jih udeleževali vidni slovenski politiki.

Foto: Arhiv SSK

Večkrat je bil član slovenske delegacije na srečanjih s predstavniki italijanskih državnih, deželnih in slovenskih oblasti. V letu 2016 je predsednik RS, Borut Pahor, Marjanu Terpinu za prispevek k uveljavljanju enakopravnega položaja slovenske narodne skupnosti v Italiji in k utrjevanju enotnega slovenskega kulturnega prostora podelil medaljo za zasluge.

Marjan Terpin nam je vsem, s svojim zavzemanjem in srčno predanostjo za slovensko skupnost v Italiji ali osamosvajanje Slovenije, svetel vzor. V zahvalo za njegovo predanost in delo na področju povezovanja Slovenk in Slovencev je Marjan med prejemniki najvišjega priznanja Svetovnega slovenskega kongresa – zlatnika Slovenski tolar. Družini in prijateljem se pridružujemo v žalosti in jim izrekamo globoko sožalje.