Aktualno

In Memoriam Silvo Lipovšek, dr. med.

V večnost se je podal Silvo Lipovšek, dr. med., zdravnik specialist otroške kirurgije, ki je bil rojen slovenskim staršem v Argentini leta 1948.

Svojo specializacijo je zaključil v Buenos Airesu, nato pa je specializacijo še nadgradil v ZDA najprej v Schneider’s Children’s Hospital (Long Island) nato pa še na Childrens Hospital (Denver), ki sodi med deset najboljših otroških bolnic v ZDA. Karierno pot je nadaljeval kot izredni profesor kirurgije na University of Colorado Health Sciences Center. Ustanovil je oddelek za otroško kirurgijo občinske bolnišnice »Dr. Diego E. Thompson« v Buenos Airesu, ki ga je vodil do leta 2003. Leta 2003 se je preselil v Slovenijo in se zaposlil kot specialist kirurg na otroškem oddelku kirurških strok Splošne bolnišnice Celje. Bil je vodja ekipe in programa za usposabljanje specializantov kirurgije na področju otroške kirurgije na otroškem oddelku kirurških strok Splošne bolnišnice Celje (2007-2011). Silvo je bil tudi pobudnik in odgovorni na Sekciji kirurgov otroške kirurgije (SKOK-SZD) za pripravo Programa in priznanje otroške kirurgije, kot specializacije v Sloveniji. Od leta 2011 je deloval kot specialist kirurg, namestnik predstojnika in predstojnik otroške kirurgije na Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Bil je predstavnik za Slovenijo pri WOFAPS (World Federation of Associations of Pediatric Surgery) in slovenski predstavnik na UEMS Section & Board of Pediatric Surgery.

Silvo Lipovšek, dr. med.

Silvo Lipovšek je bil (so)avtor 75 raziskovalnih del, prispevkov in člankov ter nosilec sedmih znanstvenih zdravniških nagrad. Bil je neomajen optimist in je pri zastavljenih načrtih vztrajal do konca – predvsem njegovi trmi (kot je to poimenoval sam) gre pripisati zasluge, da je bila 2015 v Sloveniji otroška kirurgija priznana kot program specializacije. Kljub izjemni karierni poti in predanosti svojemu poklicu, ki zahteva veliko napora in truda, se ga z naših konferenc spominjamo kot izjemnega strokovnjaka vedno polnega energije in dobre volje. Pri Svetovnem slovenskem kongresu se ga bomo spominjali kot zvestega člana organizacijskega odbora za pripravo konferenc slovenskih zdravnikov iz sveta in Slovenije ter člana Upravnega odbora SSK. Bil je eden redkih ljudi, ki je ostal preprost in človeški. Svojo navdušenost nad idejami in dobro voljo pa je vedno delil z vsemi.

Dragi Silvo, hvala Ti za vse, kar si storil za slovensko zdravstveno stroko, za tvoje delo z otroki in tvoj iskriv in veder značaj.

dr. Boris Pleskovič, predsednik Svetovnega slovenskega kongresa