Aktualno

Intervju: doc. dr. Dejan Valentinčič

V tokratni oddaji Intervju je gospa Vida Petrovčič gostila doc. dr. Dejana Valentinčiča, raziskovalca manjšinskega in migracijskega prava in politike, medetične integracije in kroženja možganov. Govorila sta o tem kje živimo Slovenci zunaj meja svoje domovine, kako živijo naši zamejci, zdomci in izseljenci in kdo vse živi v državi Sloveniji.

Docent dr. Valentinčič je primarno zaposlen kot pravnik na sodišču, dodatno pa še kot vodja Centra za družboslovno raziskovanje pri Ameriško slovenski izobraževalni fundaciji ASEF in kot prodekan Fakultete za slovenske in mednarodne študije Nove univerze. Pred tem je bil med marcem 2020 in junijem 2022 državni sekretar na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Je avtor treh knjig, znanstvene monografije “Slovenci v Reziji? Pravni položaj in dejansko življenje slovenske jezikovne manjšine”, znanstvene monografije “Medetnična integracija v lokalnem okolju: primer Nove Gorice in Gorice” ter knjige o starosti slovenske politike Ivanu Omanu “Za naš dragi dom in rod” ter avtor številnih znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov.

Med leti 2019 in 2021 je bil nosilec ciljnega raziskovalnega projekta »Omilitev posledic bega možganov in krepitev mehanizma kroženja možganov«, trenutno (2022-2024) pa vodi ciljni raziskovalni projekt “Digitalna preobrazba slovenske izseljenske skupnosti v Združenih državah Amerike in Kanadi”.

Vabljeni k ogledu izjemnega intervjuja.