Aktualno

IX. Konferenca slovenskih znanstvenikov in gospodarstvenikov iz sveta in Slovenije

Zanimivega srečanja, ki je potekalo 27. in 28. oktobra 2016 v prostorih Instituta “Jožef Stefan”, se je v obeh dnevih udeležilo nekaj več kot 200 ljudi. Konferenca je prikazala kar nekaj izjemnih znanstvenih dosežkov, ki kažejo na to, da je Slovenija v koraku s časom kar se tiče novih raziskav, dobrih praks in idej precej pa zaostaja pri pogojih, ki jih ponuja znanstvenikom in gospodarstvenikom. Prav tako ostaja velik problem financiranje aplikativnih raziskav, ki ga praktično ni. Slovenija mora v prihodnosti več investirati v znanost in aplikativne raziskave, če naj se nadeja večjega finančnega priliva tako iz različnih projektov ali prodaje inovativnih izdelkov.

Konferenco smo začeli s slovensko himno, ki jo je zapel Lukas Somoza Osterc, s pozdravnimi nagovori pa sta pričela dr. Boris Pleskovič, predsednik Svetovnega slovenskega kongresa in gostitelj srečanja, prof. dr. Jadran Lenarčič, direktor Instituta “Jožef Stefan”.

Osrednja tema letošnje konference je bila vloga in vpliv družinskih podjetij v gospodarstvu, pridružili pa smo jim še tematske sklope o povezavah med znanostjo in gospodarstvom, o ustanovitvi in vzponu novih podjetij ter sklop s predstavitvami raziskovalnih del in dobrih praks. Častno pokroviteljstvo nad konferenco je tokrat prevzel predsednik vlade RS, dr. Miro Cerar, ki je v svojem pozdravnem nagovoru je poudaril, da družinska podjetja delujejo z dušo in srcem ter pomembno prispevajo k prepoznavnosti Slovenije na globalnih trgih.

Soorganizatorji

Institut “Jožef Stefan” | Slovenska znanstvena fundacija | Alma Mater Europae

Kemijski inštitut | Univerza v Novi Gorici

Konferenco so omogočili