Aktualno

Izzivi poučevanja in podajanja znanja slovenskega jezika v tujini

V ponedeljek, 11. novembra 2019 je o izzivih poučevanju in podajanja znanja slovenskega jezika na avstrijskem Štajerskem. O temi je spregovorila sen. sc. dr. phil. Tatjana Vučajnk. Je soavtorica učbenikov za učenje slovenščine z naslovom “Poigrajmo se slovensko” ter Slovensko-nemškega tematskega slovarja.

Predstavila je svoje delo na Novi srednji šoli St. Andrae. Na isti šoli potekajo tudi programi poučevanja še trinajstih tujih jezikov, med njimi tudi nekaj eksotičnih (perzijščina in turščina).

V Gradcu poučuje kot profesorica materinščine – slovenskega jezika. Pri svojem delu se sooča z prenekaterimi birokratskimi ovirami (vpisi otrok preko ravnateljev šol, omejitev kvot in vpis ocen v spričevalo). V zadnjem času se število vpisanih otrok ne spreminja in sledi vsakoletnim kvotam in smernicam. Kot zanimivost je povedala, da se k pouku vpisujejo tudi otroci iz mešanih zakonov. Tako ne preseneča, da vsi niti ne govorijo slovensko. To zahteva od učitelja večjo iznajdljivost in prilagajanje programa.

Na splošno otroci radi prihajajo k pouku. Pri mlajših poučevanje poteka predvsem skozi igro, preko knjig in risank. Pri starejših je pouk že kompleksnejši in ga je potrebno prilagoditi znanju otrok.