Aktualno

Kongres na klepetu #1: doc. dr. Dejan Valentinčič

Kongres na klepetu: Nazaj v Slovenijo?

V prvem pogovoru »Nazaj v Slovenijo?« smo se pogovarjali z doc. dr. Dejanom Valentinčičem. Dejan ima veliko izkušenj; zaposlen je bil kot asistent na FDŠ, svetovalec v pravni službi Agencije RS za okolje, mladi raziskovalec na FUDŠ, sodniški pripravnik na Višjem sodišču Koper in sekretar v kabinetu dveh ministrov na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Tri poletja je preživel celo v Celovcu, kjer je bil počitniški sodelavec časopisa koroških Slovencev Nedelja.

Vse od takrat kot publicist redno sodeluje s številnimi mediji v matici, zamejstvu in izseljenstvu. Področja njegovih raziskav so: manjšinsko pravo in politike, migracijsko pravo in politike, sodobni migracijski tokovi, kroženje možganov, medetnična integracija, položaj Slovencev v zamejstvu in po svetu ter manjšin v Sloveniji. To mu omogoča širok in dober vpogled v problematiko vračanja izseljencev.

V pogovoru je med drugim povedal zakaj se države trudijo pomagati izseljencem, da se vrnejo, na kakšne načine se trudijo povečati repatriacijo in kaj ponujajo v primeru vračanja. Pogovore je vodil novinar Matjaž Merljak, projekt pa smo pripravili v sodelovanju z radijsko postajo Radio Ognjišče.

Vljudno vabljeni k ogledu uvodnega klepeta!

Projekt pripravljamo v sodelovanju z: