Aktualno

Kongres na klepetu z mag. Rudijem Voukom [video]

Pokramljali smo z dr. Rudijem Voukom iz Avstrije. Študij prava je dokončal na Univerzi na Dunaju in nato odprl prakso na avstrijskem Koroškem. Odvetniške družbe Grilc Vouk Škof deluje kar v štirih mestih; glavno pisarno ima v Celovcu, poleg tega pa še podružnice v Gradcu, v Ljubljani in na Dunaju. Dr. Rudi Vouk je poznan po izjemnem zastopanju pravic slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem.

V času osamosvajanja Slovenije je kot študent na Dunaju spremljal dogajanja v Sloveniji. Pravzaprav je bila takratno žarišče poročanja medijev usmerjeno v Slovenijo in so avstrijski mediji pogosto iskali pomoč slovenskih študentov za prevajanje prispevkov iz Slovenije. Spominja se veselja in navdušenja ob razglasitvi samostojnosti Slovenije, pa tudi začudenja nad nerazumevanjem dogodkov v Sloveniji s strani nekaterih drugih evropskih držav.

mag. Rudijem Voukom iz Avstrije z novinarjem Matjažem Merljakom z Radia Ognjišče

Več o začetni evforiji ob osamosvajanju, o hladnem tušu časopisu Der Spiegel, o vlogi šolstva za manjšino in o elitni druščini koroških Slovencev – v intervjuju z dr. Rudijem Voukom.