Aktualno

Krtek na OŠ Vič v Ljubljani

V petek, 20. oktobra 2023 smo v okviru Projekta Otroci na drugi strani pripravili predavanje in lutkovno igro za Osnovno šolo Vič. Projekt je namenjen ozaveščanju otrok o slovenskih rojakih, ki živijo izven Slovenji in o slovenskih manjšinah.

Polovica učencev (dva razreda, približno 60 otrok) si je ogledala predstavo z naslovom Krtek, ki so jo pripravili slovenski otroci iz Celovca pod mentorstvom Marice Hartmann in Brede Varl. Tako otroci kot tudi učiteljice so bili navdušeni nad predstavo in prijetno presenečeni nad znanjem slovenskega jezika, ki so ga koroški rojaki prikazali v lutkovni igri. Druga skupina je med tem časom prisluhnila predavanju o slovenskem zamejstvu in diaspori. Nato sta se skupini zamenjali.

V predstavitvi so otroci četrtih razredov spoznali razliko med Slovenci v zamejstvu in tistimi po svetu, izvedeli več o razlogih za preseljevanje ljudi in podrobneje spoznali štiri sosednje države v katerih živi slovenska avtohtona manjšina. Tokratna skupina otrok je bila pestra, večina od njih pa ima stare starše, strice ali tete v tujini – večina v državah bivše Jugoslavije.

Mladi slovenski lutkarji

Šola je celoten program umestila v čas dopoldanskega pouka, tako da je predavanje in lutkovno predstavo v šolski telovadnici spremljalo približno 120 otrok. Iskrena zahvala vodstvu in učiteljicam Osnovne šole Vič za gostoljubje in pomoč pri izvedbi projekta.