Aktualno

Mladi Celovčani z "Malo čarovnico" v Sodražici

Z našim projektom »Otroci na drugi strani meje« želimo mladim v Sloveniji približati življenje naših mladih rojakov, ki živijo v zamejstvu, saj je poznavanje tega področja slabo. V ta namen smo že tretje leto zapored predstavili lutkovno skupino iz Avstrije. Ob umiritvi epidemiološke situacije smo zopet uspeli pripeljati skupino v slovensko šolo. Na ta način lahko otroci bližje spoznajo utrip udejstvovanja Slovencev v zamejstvu v njihovi skupnosti.

Tokrat je lutkovna skupina »Mladi Celovčani« obiskala Osnovno šolo dr. Ivana Prijatelja Sodražica, v petek, 8. oktobra 2021. V veliki športni dvorani so uprizorili lutkovno predstavo »Mala čarovnica«. Zgodba govori o deklici Matejki, ki bi rada postala čarovnica, pa ji še ne gre dobro od rok. Hoče čarati dobre stvari, saj odrasle čarovnice delujejo prav obratno. Kljub zaprekam in zapletom, Matejka vztraja v dobrem in uspe uporabiti svoje čarovnije za skupno dobro.

Mladi Celovčani

Ob dveh predstavah so si zgodbo ogledali otroci iz vrtca in prve triade šole. Predvsem starejši otroci so doživeto spremljali zgodbo ter številne hudomušne in zabavne pripetljaje. Z dolgim aplavzom so tudi nagradili nastopajoče. Ti so tekom obeh predstav pokazali svojo umetniško nadarjenost: z igro, petjem in tudi plesom so zbrane otroke popeljali skozi zanimivo in poučno zgodbo o čarovnici Matejki. Z velikim zadovoljstvom so sklenili nastope, v upanju, da se bodo še kdaj znašli v družbi slovenskih otrok v kakšni od slovenskih šol.

Iskrena zahvala gre mentorici Marici Hartman ter režiserki Bredi Varl, ki s tako ljubeznijo ohranjajo tradicijo lutkarstva med mladimi v Celovcu, s čimer še dodatno pripomorejo k ohranjanju in razvijanju slovenske narodne zavesti med Slovenci v Avstriji. Hvala pa tudi vodstvu Osnovne šole dr. Ivana Prijatelja Sodražica za gostoljubje in sprejem, s katerim so pokazali veliko mero spoštovanja do dela naših rojakov v zamejstvu.