Aktualno

Na klepetu smo bili z Vero in Mirom Malnarjem [video]

Tokratni klepet je potekal z zakoncema Malnar iz Prezida na Hrvaškem. Vera in Miro sta poročena in imata tri otroke. Med drugo svetovno vojno je v Prezidu deloval okrajni odbor OF slovenskega naroda, po koncu vojne pa je območje Čabra (Čabar, Prezid, Gerovo) pripadlo Hrvaški. V času osamosvajanja so v Sloveniji potekali boji, še z večjo intenziteto pa kasneje na Hrvaškem. V tistem času so Malnarjevi vrata svojega doma odprli družini iz Karlovca. Družini imata prijateljske stike še danes, kljub krajevni razdalji med Prezidom in Karlovcem.

Zakonca Malnar sta spregovorila o mešanih občutkih v tem času; na eni strani veselje ob uresničitvi dolgoletnih pričakovanj o samostojni državi, na drugi strani pa strah zaradi vojnega stanja in skrb za lastno preživetje. Vera in Miro živita praktično takoj ob slovensko – hrvaški meji in zato so bile administrativne težave z zdravstvenim zavarovanjem in vozniškimi dovoljenji še toliko bolj grenke. Z leti so se razmere izboljšale, še vedno pa ostaja kar nekaj nerazrešenih stvari, ki čakajo na primerno rešitev.

O občutenju pripadnosti Sloveniji in Hrvaški, o težkih preizkušnjah »maloobmejnega pasu« in o tem kako lahko slovenska politika prepreči kup svinjarije v vasi na hrvaški strani – v intervjuju z Vero in Mirom Malnarjem iz Prezida.