Aktualno

Nobelov nagrajenec častni član Svetovnega slovenskega kongresa

Predsednik Svetovnega slovenskega kongresa dr. Boris Pleskovič z veseljem sporoča, da je prof. dr. F. Duncan Haldane s Princetonove univerze postal častni član SSK.

Dr. F. Duncan Haldane je ameriški fizik, rojen v Britaniji, ki je leta 2016 prejel Nobelovo nagrado za fiziko. Nagrado si je delil z Davidom Thoulessom in Michaelom Kosterlitzom. Dr. Haldane je nagrado prejel za svoje delo v teoriji kondenzirane snovi. Leta 1990 je začel z delom na Univerzi Princeton, kjer deluje kot univerzitetni profesor za fiziko Sherman Fairchild.

F. Duncan Haldane se je rodil v Londonu (1951). Njegov oče je bil britanski zdravnik, stacioniran na meji med Jugoslavijo in Avstrijo, kjer je srečal slovensko študentko medicine Ljudmilo Renko s katero se je kasneje tudi poročil. F. Duncan Haldane je odraščal v Londonu in diplomiral na Univerzi v Cambridgeu. 22. marca 2019 je na slovesnosti v slovenskem veleposlaništvu v Washingtonu svečano zaprisegel in tudi uradno postal slovenski državljan.

Prof. dr. Duncan Haldane je sprejel povabilo dr. Borisa Pleskoviča in je s tem postal častni član Svetovnega slovenskega kongresa. V odgovoru je napisal, da se bo skušal udeležiti katerega od prihodnjih srečanj SSK. Dr. Boris Pleskovič upa, da bo prof. dr. Duncan Haldane v bližnji prihodnosti na eni od konferenc Svetovnega slovenskega kongresa nastopil kot uvodni predavatelj.


Dr. Boris Pleskovic, President of The Slovenian World Congress, is pleased to announce that Prof. Dr. F. Duncan Haldane from Princeton University has become an Honorary Member of the SWC.

Dr. Duncan Haldane is a British-born American physicist who was awarded the 2016 Nobel Prize in Physics. He shared the prize with David Thouless and Michael Kosterlitz. Dr. Haldane was recognized for his work in condensed matter theory. He had joined Princeton University in 1990 and is currently the Sherman Fairchild University Professor of Physics.

F. Duncan Haldane was born in London, England (1951). His father was a British medical doctor stationed on the Yugoslavia-Austrain border where he met Ljudmilia Renko, a Slovenian medical student. He was raised in London, England and received his Bachelor of Arts and PhD from the University of Cambridge. On March 22, 2019 he received Slovenian citizenship at a ceremony at the Slovenian Embassy in Washington, USA.

Prof. Dr. Duncan Haldane accepted the invitation from dr. Boris Pleskovič to be an honorary member of the Slovenian World Congress. In his reply he wrote that he will try to attend a future meeting of the SWC. Dr. Boris Pleskovič hopes that Prof. Dr. Duncane Haldane will give the keynote address at one of conferences of the Slovenian World Congress in the near future.