Aktualno

Ob 15. obletnici začetkov Svetovnega slovenskega kongresa

Svetovni slovenski kongres je 4. septembra 2004 s svečano proslavo obeležil 15. obletnico začetka svojega nastajanja. Program se je odvijal v parku Finžgarjevega doma na Opčinah v Italiji. Svetovni slovenski kongres se je začel snovati na srečanju Draga 1989, kjer sta 2. in 3. septembra potekala prvi in drugi sestanek iniciativnega odbora za ustanovitev Svetovnega slovenskega kongresa. Prav zato je tudi slavnostna prireditev ob njegovem okroglem jubileju potekala na istem mestu.

Udeležence proslave sta pozdravila v imenu gostiteljev in organizatorjev Drage, gospod Sergij Pahor in v imenu Konference Svetovnega kongresa za Italijo, dr. Rafko Dolhar. Pozdrav in nagovor predsednika Slovenskega svetovnega kongresa, dr. Borisa Pleskoviča je v njegovi službeni odsotnosti prebral podpredsednik Kongresa, mag. Stanislav Raščan. V imenu sklicateljev ustanovitvenega sestanka Svetovnega slovenskega kongresa je spregovoril publicist Viktor Blažič. Slavnostni govornik je bil zgodovinar prof. dr. Stanislav Granda, spregovorila sta tudi oba bivša predsednika Kongresa, prvi predsednik Bojan Brezigar in dr. Jožef Bernik.

V slavnostnem govoru je zgodovinar dr. Stane Granda orisal porajanje in uresničevanje ideje Svetovnega slovenskega kongresa, kjer so prav Opčine oziroma srečanje izobražencev v Dragi odigrale pomembno vlogo. Viktor Blažič je spomnil, da je do pobude za SSK prišlo v stiski, ko smo morali Slovenci razmišljati, kako iz sedanjega položaja, ko je nad nami visel damoklejev meč okupacije.

15 let SSK