Aktualno

Obisk najbolj slovenske občine v Italiji - Števerjan

V petek 12. maja 2017 smo se v sodelovanju s Konferenco za Italijo, v okviru projekta Slovensko obrobje, obiskali Gorico in najbolj slovensko občino v Italiji – Števerjan.

Na meji z Italijo se nam je avtobusu pridružil predsednik Konference za Italijo, dr. Karlo Brescianni – ki je tudi eden od ustanovnih članov edine slovenske politične stranke v Italiji – Slovenske skupnosti. Seznanil nas je z zgodovino Slovencev na področju Gorice, narodnostno sestavo in odnosom italijanske skupnosti do slovenske manjšine. Pod njegovim vodstvom smo si ogledali Kulturni dom v Gorici, se sprehodili skozi središče mesta, Dom za slabovidne otroke, si ogledali cerkev sv. Ignacija, Trgovski dom,  in izvedeli še marsikaj zanimivega o povezanosti slovenske skupnosti z Gorico.

Kulturni dom Gorica deluje od leta 1981 in je danes pomembno središče ter stičišče slovenske, italijanske in furlanske kulture na Goriškem. Kulturni dom ima osrednjo gledališko dvorano, konferenčno dvorano, tri telovadnice in likovno galerijo. Dom za slabovidne otroke je ustanovil Valentin Stanič, slovenski katoliški duhovnik, ki je leta 1822 izdal prvo slovensko knjigo v Gorici, leta 1940 pa ustanovil prvo slovensko knjigarno v Gorici. Trgovski dom v Gorici je bil zgrajen leta 1903 po načrtu Maxa Fabianija, slovenskega arhitekta, ki se je prostovoljno pridružil fašistični stranki v dvajsetih letih. V sosednjem parku stoji njegov doprsni kip, nasproti pa mu stoji doprsni kip Simona Gregorčiča. Ogled Gorice smo strnili z ogledom gradu, ki nudi čudovit pogled na Gorico in okolico.

V Kulturnem centru Lojze Bratuž nas je sprejela predsednica Franka Žgavec in nam na kratko predstavila aktivnosti, ki potekajo v teh prostorih. Sledil je osrednji kulturni program, kjer so svoje znanje in veščine predstavili učenci Slovenskega centra za glasbeno vzgojo »Emil Komel«. Tako smo imeli priložnost prisluhniti petju otroškega mešanega pevskega zbora, ter različnim izvedbam na klavirju, flavti, harfi, saksofonu in violini. Gojenci centra Emil Komel zelo uspešno nastopajo na različnih tekmovanjih tako v Italiji kot tudi izven nje in se lahko pohvalijo z marsikaterim prestižnim naslovom in prenekatero zmago. Ob koncu programa je predsednik SSK dr. Boris Pleskovič izročil spominska darila predsednici kulturnega centra in zborovodkinji.

Po kulturnem programu smo se odpeljali v Števerjan, kjer nas je sprejela slovenska županja Franka Padovan. V občini živi kar 85% Slovencev, preostanek predstavljajo večinoma Italijani, ki so se priselili v zadnjem času. Ob prihodu so nam predstavili otroški pevski zbor Društva F. B. Sedej, ki je zapel nekaj pesmi. V nadaljevanju je županja podrobneje opisala delovanje občine in zavzemanje za ohranjanje slovenskega jezika in samostojnosti občine. Z naslednjim letom se Franki izteka drugi županski mandat, kar je v Italiji najdaljše obdobje, ki je dovoljeno za to funkcijo.

Obisk pri naših rojakih se je izkazal za zelo pomembnega v več pogledih; za naše rojake v Italiji je predstavljal pomembno potrdilo, da niso osamljeni in da jih podpiramo v njihovem prizadevanju za ohranjanje slovenskega jezika ter slovenske kulture. Obisk je posnel slovenski oddelek RAI, slovenski časopisi v Italiji pa so projekt opisali kot izredno pozitivno gesto.