Aktualno

Obiskali smo OŠ Veliki Gaber

Veliki Gaber je majhen kraj v SZ delu občine Trebnje. Samo naselje ima nekaj več kot 300 prebivalcev. Kraj se ponaša s cerkvijo sv. Urha, kulturnim in gasilskim domom, manjšimi trgovinami in gostinskimi lokali, osnovno šolo ter vrtcem. Osnovno šolo Veliki Gaber in vrtec Sončnico, ki deluje v okviru šole obiskujejo tudi otroci približno 20 manjših zaselkov iz bližnje okolice.

13. septembra 2022 smo obiskali Osnovno šolo Gaber in za šolarje prve triade pripravili predavanje o slovenskih rojakih v zamejstvu in po svetu. Skupaj smo opredelili razliko med Slovenci v zamejstvu in tistimi po svetu, izvedeli več o razlogih za preseljevanje ljudi in si podrobneje pogledali štiri sosednje države v katerih živi slovenska avtohtona manjšina. Otroci so bili živahni in so po začetni tremi hitro začeli sodelovati. Zelo zanimivo je bilo, da je kar nekaj od njih imelo koga v sorodu, ki živi v tujini – najpogosteje v Nemčiji ali Avstriji, neredko tudi v Franciji, nekateri celo v državah preko oceana. Predavanje je trajalo eno šolsko uro in je bilo prilagojeno šolarjem prve triade.

Šolarji med spoznavanjem lutk in lutkarjev

Kako pa so v resnici videti naši rojaki iz Avstrije in kako dobro govorijo slovensko, so si lahko šolarji ogledali tudi v živo, v predstavi lutkarske skupine Mladi Celovčani z naslovom Mala čarovnica. Predstavo v šolski telovadnici so si ogledali tudi najstarejši oddelki vrtca in s tem število gledalcev dvignili na več kot 100 otrok.

Osnovna šola je celoten program umestila v čas dopoldanskega pouka, tudi z namenom povezovanja šole z učenci iz drugih šol in tujine. Iskrena zahvala vodstvu Osnovne šole Veliki Gaber za gostoljubje in pripravljenost, da so tematiko Slovencev po svetu uvrstili v že tako prenatrpan urnik.