Aktualno

Odkritje spominske plošče ob 30. obletnici ustanovitve SSK [video]

V Cankarjevem domu je v nedeljo, 27. junija 2021, potekala slovesnost, med katero smo odkrili spominsko ploščo ob 30. obletnici ustanovitve Svetovnega slovenskega kongresa. S svojo prisotnostjo so nas počastili predsednik Vlade RS Janez Janša, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch ter minister za kulturo dr. Vasko Simoniti. Dogodek je povezovala Mateja Feltrin Novljan, za odličen glasbeni program pa sta poskrbela baritonist Matjaž Robavs in citrar Tomaž Plahutnik. Program je z recitacijo popestril tudi Igor Pirkovič.

Ob tej priložnosti je predsednik SSK, dr. Boris Pleskovič predsedniku Vlade RS, Janezu Janši podelil zlatnik Svetovnega slovenskega kongresa v zahvalo za njegov izjemen doprinos k demokratizaciji Slovenije, za zasluge pri osamosvajanju in priznavanju Republike Slovenije v mednarodni skupnosti, za podporo ustanovitvi in delovanju Svetovnega slovenskega kongresa ter za njegov trud pri ohranjanju in krepitvi narodne zavesti pri rojakih doma in po svetu.

Foto: gov.si

Predsednik vlade je ob prejemu priznanja zbrane nagovoril, pri čemer se je sprva iskreno zahvalil za prejeto priznanje. “Ko se danes spominjamo tistih dni pred 30 leti, čutimo veliko hvaležnost zato, ker je Slovenija takrat stopila skupaj in ko so naši rojaki v zamejstvu in po svetu pomagali pri tistih stvareh, kjer komaj nastajajoča slovenska država svojih institucij za ta namen še ni imela,” je uvodno povedal premier. Kot je dejal, je Svetovni slovenski kongres v 30 letih šel čez različne čeri, “kljub temu pa je stal in obstal in je močna povezovalna vez med Slovenci v zamejstvu in po svetu in matično domovino.”

Spodaj si lahko ogledate foto utrinke ter celotno prireditev na videoposnetku.