Aktualno

Odprtje razstave Jožeta Stražarja s Švedske

V torek, 5. novembra 2019, je v centru Ljubljane potekalo odprtje razstave z naslovom “Modra senca” slikarja in kiparja Jožeta Stražarja Kiyohara s Švedske. V avli Nove univerze sta navzoče pozdravila predsednik SSK, dr. Boris Pleskovič in rektor Nove univerze, prof. dr. Matej Avbelj. Preko 40 ljubiteljev umetnosti je prisluhnilo besedam avtorja umetniških del, večer pa je bil obogaten z glasbenim programom dveh violinistk.

Slikar in kipar Jože Stražar Kiyohara je svojo umetniško izobrazbo pridobil na Švedskem in sicer pri umetniku Kegu Haberju, na višji šoli za umetnost St. Erik in še drugod. Danes s soprogo Sumiko Kiyohara živi in ustvarja v tišini domačega ognjišča v predmestju Stockholma.

Njegova dela obsegajo akril, barvno jedkanico in litografije ter suho iglo. Eksponati ne izžarevajo domotožja temveč ustvarjalni nemir, ki ga prelije v svoje skulpture in druga umetniška dela. Razstavljene slike izžarevajo njegovo kreativno univerzalnost ter njegovo globoko kompleksno razmišljanje podprto s kulturološko širino in svojstvenostjo.

Je neutrudni ustvarjalec in s svojimi izvirnimi rešitvami vsakič znova obogati svojo likovno pozicijo. Nenehno raziskuje in z izvirnimi rešitvami vsakič znova obogati svojo likovno pozicijo. Sledi resnici, svojim idejam ter vizualizacijskim predstavam in želji po izraznosti. Je individualist, zvest svojemu poslanstvu. Poleg slik in kipov ustvarja tudi glinene skulpture ter modelira medalje. Umetnine Jožeta Stražarja so našle svoj dom v zbirkah, ki so v lasti Muzejev, Vatikana in posameznikov.