Aktualno

Okrogla miza: Ciril Kotnik - bodoči slovenski pravičnik

V prostorih Svetovnega slovenskega kongresa je v ponedeljek, 28. januarja 2013, potekala okrogla miza z naslovom „Ciril Kotnik – bodoči slovenski pravičnik”.

Leta 2005 je Generalna skupščina OZN datum osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz, 27. januarja 1945, razglasila za mednarodni dan spominjanja na žrtve holokavsta. Tako sta Študijski center za narodno spravo (scnr) in Svetovni slovenski kongres (SSK) ob mednarodnem dnevu holokavsta organizirala okroglo mizo o Cirilu Kotniku.

Ciril (Čiro) Kotnik (1895, Ljubljana – 1948, Rim) je bil slovenski diplomat, ki je več kot dvajset let deloval na veleposlaništvu Kraljevine SHS oziroma Jugoslavije v Rimu. Med drugo svetovno vojno je opravljal službo diplomatskega predstavnika jugoslovanske begunske vlade pri Sv. sedežu in je tako smel ostati v Rimu. Aktivno je deloval v prid preganjanim Judom in protifašistom, zato ga je oktobra 1943 aretiral gestapo. Zveza italijanskih judovskih občin mu je leta 1955 posmrtno podelila zlato kolajno.

Pravičniki med narodi je izraz, ki označuje nejude, ki so med holokavstom pomagali reševati Jude. Pri tem so tvegali svoje življenje, ne da bi za svoje početje zahtevali plačilo. Trenutno je status pravičnika priznan 24.356 osebam iz 47 držav, med temi je (uradno) tudi šest Slovencev. Potekajo pa tudi priprave za priznanje Cirila Kotnika za pravičnika med narodi.

Pri pogovoru so sodelovali Ivo Jevnikar, časnikar in publicist, Ivan Martelanc, upokojeni diplomat in mag. Renato Podbersič, zgodovinar. Sodelujočim je prisluhnilo okoli 30 slušateljev.