Aktualno

Planinstvo kot vez z domovino - 120 let organiziranega planinstva v Sloveniji

Leto 2013 je za Planinsko zvezo Slovenije in slovensko planinsko organizacijo slovesno leto, saj praznujeta 120 let od začetka organiziranega planinstva v Sloveniji. V okviru praznovanja so se želeli posebej posvetiti tudi mladim zamejcem in Slovencem po svetu in tako so, s pomočjo Svetovnega slovenskega kongresa in drugih, organizirali Planinski dan pod Triglavom za mlade, ki je potekal v Mojstrani in Vratih v soboto, 5. julija 2013.

Okrogla miza: Planinstvo kot vez z domovino

Kot nadaljevanje obeležja te pomembne obletnice pa smo v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije, Slovenskim planinskim muzejem in s Slovenskim gorniškim klubom Skala – zvezo gorniških klubov skupaj pripravili okroglo mizo o pomenu planinstva za naše slovenske rojake z naslovom “Planinstvo kot vez z domovino”. Z njo smo smo želeli vsem slovenskim rojakom približati domovino prek planinstva ter jim predstaviti začetke planinske dejavnosti v Sloveniji. Dogodek je potekal v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa, 24. oktobra 2013.

Planinski dan pod Triglavom, 5.7.2013

Pobudnik omizja, Franc Zabukošek, je uvodoma pozdravil vse udeležene in se jim zahvalil za udeležbo. Na kratko je predstavil videnje razvoj organiziranega planinstva med Slovenci, nato pa besedo predal dr. Tonetu Strojinu, ki je podal še natančnejši pregled v tematiko.

V omizju so svoje aktivnosti na področju planinarjenja in odnos do planinstva podali Miro Eržen, podpredsednik Planinske zveze Slovenije, Gregor Gomišček, predsednik Slovenskega gorniškega kluba Skala, dr. Peter Skoberne, v.d. direktorja Triglavskega narodnega parka, Janez Kavar, predsednik Združenja vojaških gornikov Slovenije, Boris Kambič, predstavnik Slovenskega planinskega društva Bariloche iz Argentine, Štefan Felbar, predsednik Slovenskega planinskega društva na Predarlskem iz Avstrije, Marinka Pertot, predsednica Slovenskega planinskega društva Trst iz Italije, Darko Mohar, predsednik Planinske skupine Kulturnega prosvetnega društva Bazovica s Hrvaške, Luisa Battistig, predsednica Planinske družine Benečije iz Italije in Anton Starman iz Slovenskega planinskega društva Celovec iz Avstrije.

Sodelovala je tudi predstavnica Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, gospa Irena Vadnjal, ki je v svojem nastopu poudarila skrb za naše rojake in njihove organizacije po svetu ter prizadevanja Urada, da aktivnosti teh društev čim bolj podpira. Društva se med seboj močno razlikujejo po številu članstva  pri večini pa je opazna zaskrbljenost nad upadanjem mladih, ki bi kasneje morali predstavljati jedro teh organizacij. Vsi govorniki so bili enotni v mnenju, da je planinstvo odigralo pomembno vlogo pri prepoznavnosti Slovenije in njenih ljudi. Omizju je prisostvovalo nekaj več kot 50 poslušalcev.