Aktualno

Podelitev nagrad zmagovalcem Natečaja 2017 in posebnega priznanja novinarju Marjanu Šrimpfu

V sredo, 13. decembra 2017, je v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa potekal sklepni kulturni dogodek na katerem je Slovenska konferenca SSK podelila nagrade natečajnikom in posebno priznanje novinarju Marjanu Šrimpfu.

Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa (SSK) je s pomočjo Urada za Slovence v zamejstvu po svetu pripravila v letu 2017 dva nagradna natečaja za izvirno izražanje mladih slovenskih rojakov po svetu. Tema v obeh kategorijah je bila Moje vezi s Slovenijo, avtorski izdelki pa so morali odražati ljubezen in odnos do Slovenije, ki vzpostavlja razmišljanje o vlogi slovenstva ter opredeljuje položaj posameznika slovenske skupnosti. Tričlanska komisija za natečaj fotografije je kot najboljše ocenila fotografije: Marine Resnik iz Argentine (1. mesto), Maje Monrue iz Avstrije (2. mesto) in Ivana Žagarja s Hrvaške (3. mesto). Komisija natečaja za poezijo se je odločila, da finančnih nagrad ne podeli, v vzpodbudo za ustvarjanje v slovenskem jeziku pa je natečajnikom podelila izbor najlepše slovenske domovinske proze in poezije. Natečajnikom je priznanja in nagrade podelil predsednik Slovenske konference SSK, dr. Edvard Kobal.

Sledila je podelitev priznanja novinarju Marjanu Šrimpfu v zahvalo za njegovo dolgoletno poročanje o slovenskih rojakih po svetu in seznanjanju Slovenije z življenjskimi zgodbami in uspehi naših rojakov po svetu. S ciklusom oddaj »Slovenci po svetu« je pomembno vplival na seznanjanje in ozaveščanje dejstva, da je med temi rojaki vrsta tistih, ki so zelo uspešni. Pripravil je 55 filmskih potopisov, feljtonov in dokumentarnih portretov ter obiskal vrsto naših slovenskih rojakov izven Slovenije. Za svoj trud in delo z našimi rojaki je prejel zlatnik SSK »Slovenski tolar«.

Z glasbo sta večer popestrila baritonist Lucas Somoza Osterc in pianist Vladimir Mlinarić. Ob koncu dogodka je v.d. generalne sekretarke Zdenka Volarič preko 40 zbranim zaželela vesele in prijetne praznike ter vse skupaj povabila na ogled razstave arhitekturne fotografije Virginije Vrecl, nato pa na neformalno druženje ob soku in prigrizku.