Aktualno

Posvet o slovenski narodni identiteti: za zdravo narodno zavest

Strokovni posvet z naslovom Slovenska narodna identiteta, ki je 30. junija 2023, potekal v samem centru stare Ljubljane, v veliki dvorani Katoliškega inštituta, je privabil lepo število obiskovalcev. Uvodoma je navzoče, poleg predsednice Slovenske konference Svetovnega slovenskega kongresa in dekana FPPV Katoliškega inštituta, nagovoril tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, gospod Matej Arčon. Častno pokroviteljstvo nad dogodkom je prevzel predsednik SAZU, akad. prof. dr. Peter Štih. Tematiko istovetnosti sta načela prof. dr. Andrej Fink in doc. dr. Dejan Valentinčič.

Govorniki so izpostavili zelo zanimive aspekte: javnopravno zastopstvo slovenskih narodnih manjšin, vprašanje integracije priseljencev, že večkrat izpostavljeno demografsko vprašanje slovenskega naroda ter vprašanje kritičnega deleža priseljencev v Sloveniji glede na slovensko prebivalstvo.

V okviru okroglih miz so sodelujoči iz zamejstva, sveta in Slovenije spregovorili o različnih vidikih in pomenu uporabe jezika, vplivu kulture in javnih medijev ter različnih vsiljenih »mitih o Slovencih«. Predvsem pri zadnji kategorije je izjemnega pomena, da to ozavestimo in začnemo sistematično vzgajati zdravo narodno zavest že pri otrocih.

Svetovni slovenski kongres bo ob koncu zbral povzetke in predloge ter jih posredoval pristojnim državnim resorjem in slovenskim medijem.

Dogodek sta omogočila:

Videoposnetki konference: