Aktualno

Praznovali smo svojih prvih 30 let!

V Kongresnem centru Brdo smo 17. junija obeležili 30. obletnico Svetovnega slovenskega kongresa. Najprej nam je Mešani mladinski zbor Emil Komel iz Gorice zapel slovensko himno, za njimi pa je baritonist Lucas Somoza Osterc zapel himno SSK, Slovenec sem.

Predsednik SSK, dr. Boris Pleskovič, je v nagovoru poudaril pomen povezovanja naših rojakov po svetu in se zahvalil za njihov trud in nesebično pomoč Sloveniji – tako v času osamosvajanja, kot tudi danes v obliki prenosa znanja in gospodarsko političnega povezovanja. Prisotne so uvodoma pozdravili še: Vesna Humar, državna sekretarka za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Alojz Peterle, predsednik prve slovenske vlade. Slavnostni govornik, prof. dr. Andrej Fink je povzel, da je naloga SSK danes, da še naprej presega razdalje in delitve med Slovenkami in Slovenci, med tistimi po svetu, v zamejstvu in v Sloveniji.

Sledila je še podelitev najvišjih priznanj SSK – Slovenskega tolarja. Na obletnici smo tokrat podelili 8 slovenskih tolarjev; za trud in zvesto podporo Svetovnemu slovenskemu kongresu so zlatnike prejeli: Zdravniška zbornica Slovenije, Radio Slovenija, Radio Ognjišče, prof. dr. Ludvik Toplak, Božo Dimnik, dr. Karlo Bresciani, prof. dr. Marjeta Zorc in prim. Majda Kregelj Zbačnik.

Slavnostne akademije se je udeležilo preko 120 ljudi, s slovensko pesmijo pa so dogodek čudovito popestrili mlade pevke in pevci Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel iz Gorice.

Jubilejno publikacijo ob 30. obletnici nastanka SSK si lahko ogledate na spletni povezavi, lahko pa jo dobite tudi v Upravni pisarni na Linhartovi cesti v Ljubljani.

Spodaj pa si lahko ogledate fotoutrinke slavnostne prireditve.

Naslovnica jubilejne publikacije ob 30. obletnici SSK