Aktualno

Predstavitev knjige "Ljubezen na daljavo"

V četrtek, 14. marca 2023, je v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa v Ljubljani potekala zanimiva predstavitev knjige z naslovom Ljubezen na daljavo. Monografija predstavlja pogled na aleksandrinstvo v prvi polovici 20. stoletja – vendar prvič z moškega zornega kota.

O ideji in nastanku knjige je spregovorila akad. prof. ddr. Marija Stanonik. Alenka Obid, urednica in vodja založbe pri Annales ZRS je osvetlila knjigo z zgodovinskega ozadja in podrobneje osvetlile odhajanje slovenskih deklet in žensk v Aleksandrijo. Dogodek je povezovala Zarika Snoj Verbovšek iz Slovenske matice.

Odhodi žensk v Aleksandrijo oz. Egipt iz Slovenije so bili najpogostejši v času po prvi svetovni vojni pa do sredine 20 let. Knjiga preko objavljenih pisem, ki jih je mož pisal svoji ženi v Egipt, ponuja svojevrsten vpogled v občutja moškega, ki je ostal doma z majhno hčerko. Kljub njegovemu trudu nazadnje domačijo prodajo na dražbi.

Hkrati je ta življenjska zgodba tudi opomin k življenjski zvestobi, saj po vrnitvi žene zakonca do konca skupaj nadaljujeta življenjsko pot. Pri tem je potrebno dodati, da se je veliko tovrstnih zgodb končalo drugače – z razpadom družine.

Svoje videnje starih staršev je v okviru omizja podal tudi David Bresciani, vnuk avtorja in prejemnice pisem. Sliko glavnih akterjev v knjigi pa so s svojimi spomini »iz prve roke« dopolnili še sin Kazimir, zet Karlo in vnukinja, ki so bili prisotni na samem dogodku.