Aktualno

Razstava slikarja Damirja Medveška s Hrvaške

V dvorani Svetovnega slovenskega kongresa smo v sodelovanju s Slovenskim domom iz Zagreba, 10. aprila 2013 odprli razstavo renomiranega zagrebškega umetnika slovenskih korenin Damirja Medveška, ki je spremljala predstavitev dvojezične monografije Slovenske barve v hrvaški likovni umetnosti.

Damir Medvešek je zaposlen kot slikarski mojster v risalnici zagrebškega Hrvaškega narodnega gledališča. Predava na zagrebški akademiji za likovno umetnost (veliki format). Njegove slike so v zbirkah v Monaku, pri Kennedyjevih, Cartierju, Mercedesu, Ferrariju, Lacostu, … Predstavljal se je na več kot dvestotih razstavah. Sodeloval je pri več kot šeststo gledaliških predstavah. Je avtor svečanega zastora Zagrebškega lutkovnega gledališča (2006) in avtor največje slike na svetu – gledališke zavese za Ludviga II,. predstavo bavarske Opere v Münchnu (velikost 500 m²).

Navzoče je v imenu Svetovnega slovenskega kongresa pozdravila glavna tajnica Sonia Avguštin, predsednik Zveze slovenskih društev na Hrvaškem Darko Šonc pa je spregovoril o monografiji, o delovanju slovenskih društev na Hrvaškem in življenjski poti ter delu slikarja Damirja Medveška.

Kulturnega večera, ki ga je s prijetno glasbo na flavti popestrila Barbara Volčič, so se udeležile številne ugledne osebe iz kulturnega življenja, minister svetovalec iz veleposlaništva Republike Hrvaške v Ljubljani Marin Žužul, direktorica Pilonove galerije Ajdovščina Irene Mislej, predstavniki kulturnega društva Jože Gostič iz Homca in drugi.