Aktualno

S potovanja med avstralskimi Slovenci

V dvorani SSK v Ljubljani je, 18. aprila 2018, potekalo predavanje: »S potovanja med avstralskimi Slovenci, o izginjanju stare in nastajanju nove skupnosti«.

Dr. Dejan Valentinčič je predstavil Avstralijo in aktivnosti slovenskih skupnosti na tej celini. Predaval  je o mladih Slovencih, ki se zadnja leta v velikem številu selijo v Avstralijo. Predstavil je večja mesta v katerih delujejo slovenska društva. Vsako društvo ima svoje navade in posebnosti, vsa pa skušajo ohraniti svoje slovenske korenine, navade in kulturo. Določena društva ohranjajo narečja iz slovenskih pokrajin, ki jih v Sloveniji že leta ne uporabljajo več. Ohranjajo tudi navade po katerih smo Slovenci znani po svetu, kot na primer izdelovanje kranjske klobase in pelinkovca.

Izpostavil je tudi zanimiv trend preseljevanja Slovencev in sicer so se v jugovzhodna mesta, Canberra, Sydney, Adelaide in Melbourne, preseljevali predvsem iz političnih razlogov po letu 1945, v severovzhodna mesta, pokrajina Queensland, se mladi Slovenci danes selijo predvsem iz ekonomskih razlogov.

Prijeten dogodek je predavatelj popestril s prikazom fotografij in nam tako še bolje prikazal svoje popotovanje. Predavanja se je udeležilo okrog 30 slušateljev, med njimi tudi dr. Zvone Žigon z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Po predavanju so sledila še vprašanja, razprava pa se je nadaljevala v prijetnemu vzdušju še po zaključku uradnega dela.