Aktualno

Silvana Lautar: "Na poti"

V četrtek, 15. decembra 2016, smo v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa, v okviru podelitev nagrad letošnjega literarnega natečaja, odprli razstavo Silvane Lautar iz Tršča na Hrvaškem, z naslovom “Na poti”.

Slučajno ali ne, njeno ime, pomeni “gozdno deklico” in  dejansko je njeno življenje tesno povezano z naravo. Drevesa, korenine, voda, hribi… so  njeni glavni slikarski motivi. Tako kot jo sprošča sama narava, jo sprošča tudi slikanje in ji podarja občutek miru, stik same s seboj.

Silvanina želja po slikanju je bila prisotna že v otroških letih, saj je že v osnovni šoli vrivala”  risbice«  na s plonkci zaznamovane površine šolskih klopi. Svoja doživljanja pa je skozi slike začela izražati šele leta 1999, ko se je v njenem življenju zgodilo nekaj, kar jo je opozorilo na življenje samo in jo spomnilo na njene otroške sanje. Začela je slikati z oljem, nadaljevala s suhim pastelom in tušem. Zadnje čase pa  slika predvsem z akrilom in akvarelom.

Kot članica Slovenskega kulturnega društva Gorski kotar na Hrvaškem želi skozi organizacijo mednarodnih likovnih kolonij povezovati ljudi in umetnike s slovenske in hrvaške strani. Organizirala je 5 likovnih kolonij in 7 razstav, na katerih so udeleženci kolonij predstavili svoja dela.

O njenih slikah je kritiko podal tudi Veljko Toman, priznani slikar in umetnik. Celoten večer so nam popestrili Reciklisti, glasbena skupina, ki je osvojila polfinale na letošnjem izboru Slovenija ima talent.