Aktualno

"Slovenski tolar" v roke Suniti Williams

V sredo, 23. septembra 2009, je prostore Svetovnega slovenskega kongresa na Cankarjevi cesti v Ljubljani obiskala astronavtka slovensko-indijskega rodu Sunita Williams.

Sunita Williams je zaposlena v ameriški vojski, kjer ima čin kapetanke. V svoji zanimivi karieri se je ukvarjala z različnimi vrstami letalstva. Kot vojakinja je delovala na področjih Sredozemlja, Rdečega morja in Perzijskega zaliva. Leta 1992 je vodila odpravljanje posledic hurikana Andrew, bila je na vodilnih mestih na različnih ameriških letalonosilkah. Od leta 1998 sodeluje v programih ameriške vesoljske agencije NASA, leta 2006 pa je postavila kar dva nova ženska svetovna rekorda: opravila je namreč kar štiri vesoljske sprehode, trajajoče 29 ur in 17 minut in svojo vesoljsko avanturo končala po rekordnih 195 dneh bivanja v vesolju.

Sunita L. Williams vedno s ponosom pove, od kje izvira in od kod so njene korenine. Njen oče, nevroanatom Deepak Pandy je Indijec, mama Bonnie Pandya pa je Slovenka, rojena Bonnie Zalokar.

Del družine izhaja iz Leš pri Tržiču, kjer je živela prababica Marija Bohinc. Njen obisk v Sloveniji, kje je nastopila na Festivalu znanosti, smo člani Kongresa izkoristili za to, da smo ji v znak spoštovanja in za zasluge, ki jih ima za mednarodno prepoznavnost Slovenije, na krajši slavnostni akademiji podelili najvišje priznanje Kongresa, spominski zlatnik »Slovenski tolar«. Gospa Williams je bila priznanja zelo vesela, navdušena pa je bila tudi nad lepotami Slovenije in prijaznostjo njenih prebivalcev. Nad njeno odprtostjo, sproščenostjo in zanimanjem za vse, kar je lepo in dobro, smo bili navdušeni tudi mi.