Aktualno

Srečanje Slovencev iz zamejstva, sveta in domovine tokrat v Celju

Slovenci iz zamejstva, sveta in domovine so se včeraj, 29. junij 2024, srečali v Celju na osrednjem dogodku tradicionalne prireditve Dobrodošli doma. Ples, petje in srčno vzdušje so preplavili središče knežjega mesta. Na glavnem odru je zbrane nagovoril podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon.

Na glavnem odru je zbrane nagovoril minister Matej Arčon, ki je poudaril, da je “lepota tega dogodka, da smo povezani, da vidimo, kako velika je v resnici Slovenija, kako veliko je naše srce in koliko udeleženci srečanja dajete na pomen kulture in ohranjanje identitete.” Vsako leto dogodek pripravlja ena od organizacij civilne družbe, ki ga popelje v enega od slovenskih mest, da tudi Slovenci v domovini pobližje spoznajo bogato dejavnost rojakov, ki živijo zunaj matične domovine.

Maturantje RAST 53 iz Argentine

Popoldne je bilo živahno in pestro. V Celjskem domu so predvajali film in predstavili knjigo Daleč od dóma, domá avtorja Dušana Tomažiča. Sledila je predstavitev notne zbirke Preljubo veselje avtorja skladb Vinka Glasnović in predstavitev knjige Janeza Roglja Zgodbe slovenskih izseljencev v sliki in besedi. Za najmlajše je bila na voljo Kamišibaj delavnica. Na ogled so bile skozi ves dan postavljene razstava »Bodi v cvetju« avtorice Stephanie Jakovac Bakaj iz Avstralije in razstava »V svetu domišljije« slovenskih ilustratork iz zamejstva Katerine Kalc in Dunje Jogan iz Italije.

Na osrednji prireditvi so se uvodoma zavrteli Folklorna skupina Lipa Munchen iz Nemčije, ki so predstavili splet štajerskih plesov, Folklorna skupina Bazovica iz Reke na Hrvaškem, ki so predstavili splet koroških plesov in plesalci iz Slovenskega kulturnega in športnega društva Drava Augsburg iz Nemčije, ki so predstavili primorske plese, in sicer splet solinarskih plesov. V drugem delu so svoje srčne in skrbno pripravljene nastope predstavili še Ženski pevski zbor Ajda iz Umaga na Hrvaškem; Moška pevska skupina Fantje, recitatorji iz dopolnilnega pouka slovenščine pod mentorstvom Rut Zlobec in Mešani pevski zbor Kredarica, vsi iz Društva Slovencev Kredarica Novi Sad iz Srbije; maturantje RAST 53 iz Buenos Airesa iz Argentine, kitarist Natko Štiglič iz Reke na Hrvaškem, Mešani pevski zbor Encijan iz Pulja na Hrvaškem, Otroška folklorna skupina Društva Slovencev Triglav Banja Luka iz Bosne in Hercegovine, rock skupina Ostanki iz Buenos Airesa v Argentini, Mešani pevski zbor France Prešeren iz Skopja v Severni Makedoniji ter Orkester Slovenskega združenja meščanov Jožef Špringer iz Kakanja iz Bosne in Hercegovine.

Številni rojaki iz zamejstva in izseljenstva pa so se dogodka tudi udeležili in s ponosom in močnimi aplavzi nagradili nastopajoče. Zbrane sta pozdravila tudi predsednik Združenja Slovenska izseljenska matica dr. Boris Jesih in župan Mestne občine Celje Matija Kovač.

Večer se je zaključil z zabavo in plesom ob glasbi zamejskega ansambla Aleksi Jercog & prijatelji.

Letos je program prireditve Dobrodošli doma pripravljalo Združenje Slovenska izseljenska matica v sodelovanju s Svetovnim slovenskim kongresom, Rafaelovo družbo in Izseljenskim društvom Slovenija v svetu. Prireditev financira Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

 

Vir: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Foto: Katja Čemažar https://katjacemazar.pixieset.com/dobrodoslidoma/