Aktualno

Tabor, kot pred korono!

Polni lepih vtisov in novih sklenjenih prijateljstev smo zaključili 26. Tabor slovenskih otrok po svetu. Zelo nas je razveselilo dejstvo, da je letos tabor zopet potekal na podobni osnovi kot pred obdobjem korone in da je bil odziv na naše vabilo izjemen, saj so se razpoložljiva mesta zapolnila že v desetih dneh od odprtja prijav. Tabora se je udeležilo 38 otrok med 9. in 15. letom starosti iz Italije, Avstrije, Francije, Nemčije, Luxemburga, Velike Britanije, Španije  in ZDA.

Naša slovenščina…

Že prvi dan se je pokazalo, da bo kljub temu tokrat malo drugače – v celotni skupini namreč nismo imeli nikogar, ki ne bi razumel ali govoril slovensko, znanje slovenskega jezika pa je bilo občutno boljše kot prejšnja leta. Zato smo namesto treh nivojskih skupin, udeležence razdelili po starostni meji na dve skupini. Skupina starejših se je bolj ukvarjala s prebiranjem in razumevanjem neumetnostnih besedil, ki so se navezovala na okolico kraja in njeno zgodovino.

Udeleženci 26. Tabor slovenskih otrok po svetu

… in naša Slovenija

Izvedeli smo več o mitoloških krivopetah, Kavkni jami, Livških Nebesih in tradiciji smučanja in mlekarstva na Livškem. Mlajši so predvsem dopolnjevali in izpopolnjevali slovenski besedni zaklad. Popoldnevi so bili namenjeni praktičnim delavnicam in izletom, ki so utrdili snov pridobljeno dopoldan v času pouka slovenščine. Sprehodili smo se po okolici in stopali po nekdanjem smučišču – slovenskem Davossu. V Livku smo si ogledali razstavo o zgodovini smučanja na Livškem ter obiskali lipo, ki je poročena s hrastom iz Topolovega v Italiji – prijateljska vez med Topolovim in Livkom drži že več kot 500 let.

Spustili smo se v bližnjo Kavkno jamo in si tam ogledali kraške pojave in celo nekaj jamskih prebivalcev. S čolna smo si ogledali Sočo in njene lepote, ki so navdihnile pesmi Simona Gregorčiča. V muzeju mlekarstva in sirarstva Planika smo se preizkusili v molži in izdelavi masla, poleg tega pa smo lahko poizkusili še jogurt s smrekovimi vršički. Preizkusili smo se tudi v plezanju in lokostrelstvu ter spoznali terapevtsko delo društva Tačke Pomagačke.

Veliko igre in druženja, še nekaj petja, pa je vse skupaj hitro minilo. Veseli smo, da ste poletni teden izkoristili za druženje ter spoznavanje Slovenije. Na svidenje do prihodnjič!

Tu spodaj pa nekaj fotoutrinkov bogatega dogajanja ⇓⇓⇓