Aktualno

V svetu domišljije s Katerino Kalc in Dunjo Jogan iz Italije

December smo letos pričeli z odprtjem posebne razstave dveh slovenskih umetnic iz Italije. Pripravili smo prijeten predpraznični večer obogaten s prodajno razstavo ilustracij del Katerine Kalc in Dunje Jogan. Ob začetku je navzoče toplo pozdravila predsednica Slovenske konference Jelena Malnar. Sledil je pogovor z ilustratorkama, ki ga je vodila Mateja Feltrin Novljan. Večernega srečanja se je udeležila tudi avtorica nove pesniške zbirke Pilotka pesnica Barbare Gregorič Gorenca, ki je z občutkom prebrala dve svoji pesmi iz omenjene knjige. Razstavni prostor, kjer je potekal tudi pogovor z ilustratorkama je bil ta večer povsem napolnjen. Poleg umetniških slik, je večer popestril nastop moškega vokalnega kvarteta Musica. Ogledu razstave je sledilo druženje z manjšo pogostitvijo.

Katerina je akademska slikarka in ilustratorka. Po zaključenem šolanju na državnem Umetniškem Zavodu v Trstu je diplomirala v slikarstvu na Akademiji za Likovno umetnost v Ljubljani, nato se je vrnila v bližino Trsta, v svojo vas na tržaškem Krasu. Občasno razstavlja samostojno ali skupinsko v Italiji, Sloveniji ali drugod v tujini. Njene ilustracije so izšle v knjigah za otroke in najstnike pri različnih slovenskih in italijanskih založbah. Od leta 2006 redno sodeluje s slovensko otroško revijo Galeb pri Založništu Tržaškega Tiska. Poleg umetniškega dela vodi risarske in slikarske tečaje za odrasle ter ustvarjalne delavnice za otroke na šolah, likovnih kolonijah in raznih kulturnih ustanovah. Občasno pa se ukvarja tudi s stensko dekorativno umetnostjo. Z »murali« za pretežno otroško publiko je okrasila stene na nekaterih osnovnih šolah in na otroških/mladinskih knjižnicah.

Dunja je Ilustratorka in grafična oblikovalka, diplomirala je na ISIA v Urbinu. Po študiju se je izpopolnjevala v raznih ilustratorskih in slikarskih tehnikah v Nemčiji, Angliji, Avstriji in Italiji. Osem let je živela v Rimu in sodelovala z raznimi oblikovalskimi in oglaševalskimi agencijami, med drugimi tudi tistimi iz Milana, Torina in Pariza. Objavlja v Italiji, v Sloveniji in v tujini. Z velikimi zidnimi poslikavami je okrasila italijanskima banko BCC di Staranzano v Trstu. Vodi otroške delavnice po šolah in kulturnih ustanovah ter razstavlja svoja dela. Med večje dosežke šteje ilustracije knjige Slon na drevesu, ki je bila nominirana za nagrado Kristine Benkove in nagrajeni knjigi Felix after the rain in Strafanici per tuti i cantoni de Trieste.

Katerina Kalc in Dunja Jogan med pogovorom z Matejo Feltrin Novljan

Letak razstave

Prenesi

Obema ilustratorkama želimo še obilo uspehov in se veselimo njunih novih podvigov – v letu 2024 namreč pričakujemo izid nekaterih ilustracij pri Edizioni Paoline in Mondadori.

Vljudno vabljeni, da si v razstavnih prostorih SSK ogledate prisrčne ilustracije iz knjige Pogoltni zmaj, ilustracije zgodbice v delih, ki so izhajale v mesečniku Galeb pri ZTT, nekaj ilustracij iz knjige Pilotka, ki je izšla pri Mladiki ter ilustracije iz knjige Nino – il T-REX italijanske založbe Settenove. Razstava bo na ogled do konca januarja 2024.

Razstava je prodajna. Za nakup slik lahko avtorici kontaktirate preko elektronske pošte:

Dunja Jogan – jogan.dunja@gmail.com

Katerina Kalc – kalckaterina@gmail.com