Aktualno

Sredi domovine: Katerina Kalc in Dunja Jogan [Video]

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je v torek, 13. februarja 2024, gostil februarski večer z zamejskimi ustvarjalci Sredi domovine. Po sledeh svojega likovnega ustvarjanja sta nas tokrat popeljali slovenski ustvarjalki iz zamejstva, tržaški Slovenki Katerina Kalc in Dunja Jogan. Predstavili sta svojo razstavo “V svetu domišljije”. Pogovor z ilustratorkama je vodila državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovencev zamejstvu in po svetu Vesna Humar.

Avtorici sta v zanimivem pogovoru predstavili svojo pot prek izobraževanja – Katerina je iz slikarstva diplomirala v Ljubljani in Dunja iz grafičnega oblikovanja v Urbinu – do njune prvotne ljubezni – ilustracij. Poudarili sta, da je risba enotna, univerzalna v vseh jezikih, tako je odlična za povezovanje in spodbujanje vrednote sodelovanja, tudi na obmejnem območju, od koder prihajata. Obiskovalcem sta odkrili svoj pogled na ustvarjanje, dotaknili sta se zamejskega občutenja ter orisali svoje načrte za prihodnost.

Razstavo “V svetu domišljije” sestavljajo simpatične ilustracije iz knjige Pogoltni zmaj, ilustracije zgodbice v delih, ki so izhajale v mesečniku Galeb pri ZTT, nekaj ilustracij iz knjige Pilotka, ki je izšla pri Mladiki ter ilustracije iz knjige Nino – il T-REX italijanske založbe Settenove. Avtorici sta razstavo pripravili v sodelovanju s Svetovnim slovenskim kongresom.

V okviru niza večerov pod naslovom Sredi domovine na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu gostijo izjemne ustvarjalce, ki živijo in delujejo zunaj matične domovine. Vsi ljubitelji literature, glasbe in drugih umetnosti imate tako priložnost, da v prestolnici od blizu spoznate zamejske in izseljenske ustvarjalce ter njihove stvaritve.

Če ste večerno druženje zamudili, si lahko pogovor ogledate na Youtube kanalu Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ali pod spodnjo galerijo.

V živo pa si razstavo “V svetu domišljije” lahko ogledate v avli Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu še vse do aprila 2024. Vabljeni!

Razstava je prodajna. Za nakup slik lahko avtorici kontaktirate preko elektronske pošte:

Dunja Jogan – jogan.dunja@gmail.com
Katerina Kalc – kalckaterina@gmail.com

Besedilo, fotografije in video: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu