Aktualno

XIX. Vseslovensko srečanje v Državnem zboru

Komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu je letos že devetnajstič organizirala Vseslovensko srečanje, prireditev namenjeno Slovencem, živečim zunaj meja Republike Slovenije, predstavnikom državnih oblasti, strokovnjakom ter vsem ostalim, ki jih druži zanimanje za zamejske in izseljenske tematike.

Letošnje XIX. Vseslovensko srečanje z naslovom

»Slovenec Slovencu – naša mreža je naše bogastvo: izzivi in priložnosti gospodarskega povezovanja za ohranitev in krepitev slovenske identitete med Slovenci po svetu« 

je potekalo v četrtek, 29. 6. 2023, v veliki dvorani Državnega zbora, Šubičeva 4, Ljubljana 10. ure dalje.

Vir: www.dz-rs.si

Zbrane so uvodoma pozdravili podpredsednik Državnega zbora Danijel Krivec, minister brez resorja, pristojen za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu Matej Arčon in predsednica Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Suzana Lep Šimenko. Njihovi nagovori so dostopni v sporočilu za javnost.

Kot je razvidno iz naslova srečanja, je bila osrednja pozornost namenjena poglabljanju gospodarskega sodelovanja med Republiko Slovenijo in slovensko skupnostjo po svetu. Spregovorili so o pomenu gospodarskega in znanstvenega povezovanja kot ključnega dejavnika za ohranitev in krepitev slovenske identitete med Slovenci po svetu.

Uvodoma so o tematiki srečanja razpravljali trije vabljeni govorci, in sicer znanstvenica in profesorica Marija Strojnik, predstavnik koordinacijskega odbora Zamejske gospodarske koordinacije Felix Wieser in projektni vodja Slovenske globalne poslovne povezave Štefan Bogdan Barenboim Šalej. V drugem delu dogodka, kjer so imeli udeleženci priložnost, da sooblikujejo srečanje ter o tematiki razpravljajo tudi sami, je nastopil tudi predsednik SSK, dr. Boris Pleskovič. Predstavil je izkušnje in načrte Svetovnega slovenskega kongresa pri povezovanju gospodarstvenikov iz sveta in Slovenije.

vir: www.dz-rs.si