Aktualno

Z Mladimi Celovčani smo obiskali OŠ Cerknica

V sredo, 22. novembra 2023 smo v okviru projekta, namenjenega ozaveščanju otrok o slovenskih rojakih izven Slovenije, gostovali na Osnovni šoli Notranjski odred v Cerknici. Prvič se je v Sloveniji odvila lutkovna igrica z naslovom »Showtime«, ki je svojo premiero doživela mesec pred tem v Tišlerjevi dvorani v Celovcu. Enako kot do sedaj so slovenski otroci iz Celovca predstavo pripravili pod mentorstvom Marice Hartmann in Brede Varl.

Predstavo Mladih Celovčanov so si tokrat ogledali učenci četrtih razredov, predavanju pa so prisluhnili tudi učenci petega, šestega in sedmega razreda. Veseli nas, da je kar nekaj otrok iz višjih razredov ustrezno uspelo prepoznati znane slovenske rojake, ki živijo izven Slovenije. Malo manj so bili seznanjeni z zgodovinskim ozadjem in razlogi za odhod v tujino, z delom Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu ter delovanjem podpornih organizacij. Otroci so spoznali razliko med Slovenci v zamejstvu in tistimi po svetu, izvedeli več o razlogih za preseljevanje ljudi in izvedeli več o sosednjih državah v katerih živi slovenska avtohtona manjšina. Predstavitev je trajala dobro polno uro, ob koncu pa smo skupaj še preverili naučeno.

Luka Klopčič med predavanjem na OŠ Cerknica

Šola je celoten program umestila v čas dopoldanskega pouka. Lutkovno predstavo si je ogledalo približno 70 učencev, predavanju pa jih je prisluhnilo več kot 140. Iskrena zahvala vodstvu in učiteljicam za gostoljubje in pomoč pri izvedbi projekta.