Aktualno

Zadnji letošnji klepet z gostom iz Italije, Damijanom Terpinom

Na zadnjem letošnjem Kongresu na klepetu je bil gost Damijan Terpin, podpredsednik Svetovnega slovenskega kongresa in poklicni odvetnik iz Italije. Damijan je začetke osamosvajanja spremljal zelo zavzeto. Sam je zaznal proces osamosvajanja kot proces demokratizacije Slovenije oz. kot nadaljevanje demokratizacije. Sam je bil tudi v vlogi deželnega tajnika stranke Slovenska skupnost, ki je narodna stranka Slovencev v Italiji in je v takratnem času svetovala marsikateremu vidnemu slovenskemu politiku glede delovanja strank v večstrankarskem sistemu.

V klepetu nam je opisal študentsko akcijo zbiranja podpisov v podporo četverici. Spominja se razcepljenosti slovenske manjšine v Italiji, saj je del manjšinskih organizacij v Italiji zelo dobro živel v času obstoja SFRJ, medtem ko so bile ostale potisnjene na stran.

Slovenija je z osamosvojitvijo zelo veliko pridobila: vrisala se je na politični zemljevid Evrope in z vstopom v Evropsko Unijo so se pritiski na slovensko manjšino s strani skrajne italijanske desnice praktično prenehali.  Slovenija je v začetku izkazala zelo veliko zanimanje in podporo slovenskim rojakom po svetu – že ob prvi sestavi Vlade RS se je korenito spremenil odnos do njih. »Nismo bili več »drugorazredni«, prav tako smo dobili ministra pristojnega za Slovence v zamejstvu in po svetu,« se spominja.

Več zanimivih utrinkov iz časa osamosvajanja, o najtežjem sestanku gospoda Milana Kučana, o septembrskem italijanskem mitraljezu na mejnem prehodu in o vpetosti Slovencev v slovenske organizacije v Italije – z Damijanom Terpinom v Klepetu na Kongresu.